Impressie van het Thijssehuis
Impressie van het Thijssehuis Foto: Gemeente Texel

Bouwopdracht Thijssehuis kan worden gegeven

Algemeen

Met een ruime meerderheid is de gemeenteraad vorige week akkoord gegaan met het aanbestedingskrediet voor de bouw van het Thijssehuis, het nieuwe cultuurgebouw op Texel. Het was even spannend rondom het plan, want door tussentijdse ontwikkelingen is het project bijna anderhalf miljoen euro duurder geworden, waardoor het totaal op twaalf miljoen is gekomen.

De gemeente heeft de bouwkundige opdracht voorlopig gegund aan Dozy BV uit Den Helder en het installatiewerk aan Donker Veenstra uit Drachten. De gunning is voorlopig, omdat er nog andere inschrijvers waren en die kunnen formeel nog bezwaar aantekenen. Daarvoor hebben ze twintig dagen de tijd. Daarna kunnen de eerste stappen naar de nieuwbouw worden gezet. Het Thijssehuis wordt gebouwd op de vroegere plek van de Jac. P. Thijsseschool aan de Keesomlaan. De openbare bibliotheek, de kunstenschool Artex, de jongerenorganisatie Young4ever en Radio Texel komen er onder hetzelfde dak.

Moed en daadkracht

“Texel moet superaantrekkelijk zijn om te wonen en te werken, voor huidige en toekomstige bewoners en gezinnen”, aldus wethouder Remko van de Belt. “Investeren in een stevige culturele infrastructuur hoort daarbij. De gemeenteraad heeft al in 2019 een hoge ambitie voor dit cultuurcentrum neergelegd en daaraan vastgehouden. Ik vind dat moedig en daadkrachtig. Het Thijssehuis wordt een prachtige plek waar Texelaars elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en zich ontwikkelen.”