Grote vreugde bij de medewerkers van Oudeland
Grote vreugde bij de medewerkers van Oudeland Foto: Robin Waerts

Oudeland algemeen winnaar van Texel Culinair 2023

Algemeen

Restaurant Oudeland in De Koog is overall winnaar geworden van Texel Culinair. “Alles klopte; de uitstraling, de beleving, de gastvrijheid en natuurlijk de heerlijke gerechtjes”, zo loofde de jury het in De Koog gevestigde restaurant. De prijs voor het beste gerechtje ging ook naar Oudeland, voor de ‘oesterzwam met koffie’.

Na een weekend vol smaakvolle lekkernijen, verrassende gerechten en opgetogen gasten, werden de prijzen zondagavond uitgereikt. Het was voor de achttiende keer, dat het culinaire evenement werd gehouden. Ieder jaar is er een ander thema. Dit jaar was ‘Pittige tijden’ de inspiratiebron. De deelnemende chefs mochten hun creativiteit de vrije loop laten, om vorm te geven aan een pittig gerechtje met een Texelse twist. Dat lukte de medewerkers van The Juice Car uit Den Burg volgens de jury het beste, met hun ‘torta della nonna, wat Italiaans is voor ‘de taart van Oma’. 

Concurrentie

De nieuwe, vijfkoppige, deskundige jury had het lastig dit jaar. De beoordelaars waren Vanja van der Leeden, Susan Aretz, Gijsbregt Brouwer, Rik Jansma en René Wind. “De beslissing was niet gemakkelijk, want de concurrentie was dit jaar bijzonder sterk,” aldus voorzitter Rik Jansma. “Oudeland wist zich echter te onderscheiden met hun buitengewone gerechten en onberispelijke service.” Voor Oudeland was het een ‘buitengewone eer’, erkend te worden als de overallwinnaar van Texel Culinair 2023. “Dit is het resultaat van hard werken, toewijding en de passie die ons team in elk gerecht stopt. We zijn dankbaar voor de steun van onze gasten en het vertrouwen van de jury.”

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag was het te doen in de Dorpsstraat van De Koog. De deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze achttiende versie hadden zich negentien restaurants aangemeld. Texel Culinair werd mede mogelijk gemaakt door Texels Speciaalbieren, VHC, 53 Graden Noord en de VVV Texel. Volgend jaar vindt Texel Culinair plaats op 27, 28 en 29 september 2024.