Zo ziet het testbericht eruit
Zo ziet het testbericht eruit Foto: Rijksoverheid

Maandag rond middaguur halfjaarlijks NL-Alert-testbericht

Algemeen

Maandag 5 juni NL-Alert testbericht

De rijksoverheid zendt op maandag 5 juni rond 12.00 uur een NL-Alert-testbericht uit. Hierdoor ervaar je hoe het is een NL-Alert te ontvangen bij een noodsituatie, zoals een grote brand of overstroming. Inmiddels ontvangen bijna negen op de tien Noord-Hollanders van 12 jaar en ouder het NL-Alert testbericht.

Het is de gewoonte, dat de overheid op de eerste maandag in juni en op de eerste maandag in december rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uitzendt. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig net voor 12.00 uur deze even uit de oren te halen, respectievelijk af te doen.

NL-Alert bij een noodsituatie

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht en volg de instructies op. Het is ook belangrijk anderen te informeren. Want het kan zijn dat een ander het NL-Alert mist, bijvoorbeeld doordat diens telefoon uitstaat of doordat die tijdelijk verbinding heeft met een zendmast die het NL-Alert niet uitzendt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Noord-Hollanders van 12 jaar en ouder het advies uit het NL-Alert opvolgt. Zo’n zes op de tien geven aan anderen te informeren als zij een NL-Alert bij een noodsituatie ontvangen. Zij informeren het vaakst hun familie, vrienden en buren.

Zo werkt NL-Alert

Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem; je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Denk vooruit

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert-testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim je juist nu hierop voor te bereiden, door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is en door een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nl.