Sita Mijwaard van De Slock, klaar voor het jaarlijkse speciaalbierfestival
Sita Mijwaard van De Slock, klaar voor het jaarlijkse speciaalbierfestival Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Pinksteren in Den Burg met Heino’s Biergarten

Algemeen

Het Pinksterweekeinde staat op het punt van beginnen en in het hart van Den Burg wordt alles in gereedheid gebracht voor Heino’s Biergarten. Het is het jaarlijkse speciaalbierenfestival in de Wezentuin, ooit bedacht door Heino Huizing, uitbater van café De Slock. Vorig jaar kwam Heino, drie weken voor het evenement, plotseling te overlijden en te zijner nagedachtenis werd het festival omgedoopt tot Heino’s Biergarten.

“We hebben er toen nog over nagedacht, of we het moesten laten doorgaan, maar alles was besteld en stond klaar, dus konden we eigenlijk niet meer terug”, vertelt Heino’s partner Sita Mijwaard (foto) over de trieste gebeurtenis van verleden jaar. “Gelukkig is het allemaal goed verlopen en ik denk ook wel dat Heino het zo zou hebben gewild.”

Hulp

Met Björn Lamberink, bedrijfsleider van De Slock, richtte Sita een denktank op, om het evenement te kunnen blijven organiseren. Dus staan de lange tafels met bierbanken weer klaar voor het publiek, dat uit 24 taps allerlei soorten bier kan zien vloeien. Het is een hele organisatie voor de medewerkers van De Slock. “Er is gelukkig een fanatieke groep mensen die altijd helpt”, vertelt Sita, “bijvoorbeeld een groep vrienden van Heino uit Nieuwschans, die vrijwillig achter de bar komt staan. Heel tof vind ik dat.”

VIP-tafels en foodtrucks

Er zijn enkele nieuwe programmaonderdelen. Morgenmiddag (vrijdag) wordt het evenement om 17.00 uur in gang gezet met VIP-tafels als extra attractie. “Het wordt de grootste vrijdagmiddagborrel van het eiland. Hij is helemaal volgeboekt”, zegt Sita trots. Een ander nieuwtje in de biertuin is het aanbod van foodtrucks. “Dat werkte goed op de Koningsparkty. De mensen hoeven niet meer weg als ze iets willen eten”, denkt Sita. Daarvoor wordt gezorgd door onder anderen de Soepketel, Sils Grill en De Haan Foodservice. Levende muziek wordt gebracht door de Groninger band Toosst en het dweilorkest Proost.

Avondzon

Nog een attractie: rond zes uur wordt vrijdag in Heino’s Biergarten een nieuw bier gepresenteerd: Avondzon. De Texelse Bierbrouwerij en Brouwerij TX brengen deze fruitige ‘red ale’ samen op de markt. De brouwerijen nodigen iedereen ertoe uit, bij dit unieke moment aanwezig te zijn. Het is voor het eerst dat twee Texelse brouwerijen gezamenlijk tot een nieuw bier zijn gekomen. De brouwmeesters hebben samen het recept ontwikkeld. Brouwerij TX produceerde het bier voor de blikjes en de Texelse Bierbrouwerij deed dat voor ‘fust’. De voorproevers omschrijven het als ‘een heerlijk, doordrinkbaar en verfrissend bier met een aangename, moutige smaak en een fruitige zachtbittere afdronk met hints van bessen.’ Vanaf de eerste week van juni zal Avondzon exclusief verkrijgbaar zijn op het eiland, uitsluitend in de Texelse horecagelegenheden, supermarkten en delicatessenzaken.

Toegang

Heino’s Biergarten is voor eenieder gratis toegankelijk, vrijdag van 17.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag (Eerste Pinksterdag) van 13.00 tot 21.00 uur.