Afbeelding
Foto: Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Met ingang van zaterdag ook statiegeld op blikjes

Algemeen

Op plastic flessen was het al zo en vanaf 1 april – aanstaande zaterdag – zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend, net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken in Nederland.

Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: in supermarkten krijgen ze het terug, met bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.

Nieuwe grondstoffen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt er heel blij mee te zijn dat de maatregel nu eindelijk in gaat. “Ik verwacht dat door het statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu. Daarnaast kunnen alle blikjes die worden ingeleverd, opnieuw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het is dus ook weer een mooie stap in de richting van een circulaire economie.”

Afval de helft minder

Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. De verwachting is dat het statiegeld op blik dezelfde uitwerking zal hebben. Nederland sluit zich met statiegeld op blikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.