Groen is mooier
Groen is mooier Foto: Mabel Amber/Pixabay

Texel wil kampioenschap tegelwippen winnen

Algemeen

Met de lente begint ook de strijd om het Nederlands kampioenschap tegelwippen. Texelaars kunnen eraan meedoen, door tussen 21 maart en 31 oktober tegels te wippen en daar groen voor in de plaats te zetten.

Deelnemers worden beloond met een mengsel van Texelse bloemzaden. Wie van de mooiste tuin heeft, krijgt een houten regenton. Hollands Kroon werd in 2022 de winnaar van de kleine gemeenten. Er werden meer 3000 tegels per 1000 inwoners gewipt. Texel zou dit graag overtreffen.

Klimaatverandering

Zo kan ieder iets doen tegen de klimaatverandering. “Elke tegel houdt hitte vast en laat de temperaturen hoger oplopen”, weet wethouder Rikus Kieft. “Bovendien kan regenwater dan minder goed wegzakken in de grond, wat een extra belasting geeft op het riool.”

Deelnemers geven het aantal gewipte tegels uit eigen tuin door met ‘voor en na’-bewijsfoto’s op de site van NK Tegelwippen. De tegels zijn in te leveren op diverse locaties en er komen ook nog ophaaldagen. Ingeleverde tegens krijgen een tweede leven binnen de gemeente, zo mogelijk voor reparatiewerk of anders onder de wegen.