Afbeelding
Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

10 vragen aan... Pieter Duinker

Algemeen

Deze week vertelt Pieter Duinker meer over zichzelf in onze 10 vragen aan. Hij werd doorgegeven als volgende gast door Frank Westdorp, die over hem zei: “Pieter is bierbrouwer bij de Bonte Belevenis en is erg muzikaal. Pieter heeft altijd leuke verhalen te vertellen.”

Kun je iets over jezelf vertellen?

Pieter werd tweeëndertig jaar geleden geboren op Nieuweschild. “Ik ben in Oosterend naar de basisschool geweest en heb daarna best lang over mijn middelbare school gedaan. Na negen jaar heb ik mijn VWO diploma gehaald en daarna ben ik bewegingswetenschappen gaan studeren in Amsterdam. Na mijn studie wist ik niet zeker of ik daar verder in wilde en ben ik in 2016 terug naar Texel gekomen. Tijdens mijn studietijd ben ik samen muziek gaan maken met Michiel Dijkman, die toen in Haarlem woonde. Toen we allebei terug waren op het eiland zijn we daar verder mee gegaan. Dat is toen van de grond gekomen, en zijn samen als straatmuzikanten over heel Texel gaan spelen. Voor mijn werk ben ik brouwer bij de Bonte Belevenis.”

Hoe ben je bij het brouwen gekomen?

“Ik wilde een aantal jaar geleden met mijn vriendin een jaar gaan reizen, en van het leven als muzikant alleen kon ik daar niet voor sparen. Per toeval kwam ik toen bij de Texelse bierbrouwerij terecht. Inmiddels werk ik alweer een half jaar bij de Bonte belevenis. Daar ben ik nu ook bezig om te leren destilleren. Het beginproces van het maken van whisky en bier is hetzelfde, maar het destilleren is een extra stap die toegevoegd wordt. Ik vind het werk erg leuk om te doen, en de locatie van het bedrijf is ook prachtig.”

Hoe was het om een jaar op reis te zijn?

“In 2018 zijn mijn vriendin en ik een jaar lang weggeweest met de camper. Het doel van de reis was, langs de kust van Europa te rijden. Dat hebben we niet helemaal gehaald. We zijn redelijk snel door België en Frankrijk gereden. Toen we in Spanje kwamen merkten we een enorme omslag in de cultuur. In Frankrijk zwaai je naar iemand, en mensen kijken je aan alsof er iets mis met je is. Maar in Spanje werd je ongeveer meteen uitgenodigd voor een drankje. Daar zijn we ook begonnen met surfen. Uiteindelijk hebben we bijna een half jaar door Spanje en Portugal gereisd. In de winter hebben we in een hotel in Oostenrijk gewerkt. De hele kust is het niet geworden, want Rome is het verste punt dat we bereikt hebben. Wat dat betreft hebben we nog wat unfinished business. Ik zou ook graag nog een keer naar Ierland willen voor de muziek. En dan meteen nog door naar Schotland, vanwege de whisky. Scandinavië lijkt me ook heel mooi om nog eens te bezoeken.”

Kun je iets over je relatie met muziek vertellen?

“Toen ik jong was, hing bij mijn neefje thuis een basgitaar aan de muur. Ik weet nog dat ik daar toen al geïntrigeerd door was geraakt. Op een gegeven moment vroeg ik dan aan mijn ouders of ik op gitaarles mocht, dat was goed, maar er was wel een wachtrij. Toen ik dertien was kreeg ik mijn eerste gitaar en een boekje om vast iets te leren en op mijn vijftiende ben ik begonnen met lessen op de muziekschool. Met Michiel heb ik het werk van Django Reinhardt ontdekt, daar hebben we ons jarenlang in verdiept. Inmiddels heb ik vier of vijf projecten waar ik aan meewerk. Eén daarvan is Salty Strings, een bluegrass stringband, waarin ik mandoline speel. Bij de muziekschool zit ik in een groepje waar we ingewikkelde jazzstukken spelen. Dus ja muziek is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik kan me geen dag herinneren waarop ik geen muziek heb geluisterd of gespeeld.”

Wat zijn je hobby’s?

“Dit jaar ben ik begonnen met schaken en zit ik bij En Passant op de club. Ik vind het een intrigerend spel, en vind het leuk om er mee bezig te zijn. Mijn vriendin werkt bij de surfschool, ik kan niet zeggen dat ik het fantastisch kan, maar ik vind het wel leuk om te doen. Vroeger heb ik veel geskateboard, maar dat doe ik nu minder vaak. Als je ouder wordt moet je daar voorzichtiger mee zijn. Als je achttien bent en op je plaat gaat, sta je zo weer op, maar nu heb ik daar meer last van. In het water heb je weer andere gevaren, maar als je valt lig je tenminste in het water.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Er zijn meerdere plekken waar ik me fijn voel. Zoals Nieuweschild, de plek bij de IJzeren Kaap achter dijk, daar kom ik graag. De Steeneplaats vind ik ook een fantastische plek. Maar ik ga ook graag naar het bos en het strand.”

Wat mis je van de overkant?

“In Amsterdam is altijd iets te doen. Er zijn altijd kroegen waar live-muziek wordt gespeeld. Dat mis ik wel. Ook podia waar echt grote bands komen, zoals Paradiso. Toch wordt er steeds meer op Texel georganiseerd. Zo hadden we laatst Jazz on te Waves in Den Hoorn. Dat voelde ook wel onwennig, want normaal gesproken moet je een hotel boeken en uit eten gaan, voordat je naar een optreden gaat. Maar nu kon ik gewoon thuis wat eten en er zo naartoe rijden. Dat was ook wel fijn. Verder mis ik de overvloed van een grote stad niet.”

Wat eet je graag?

“Mijn vriendin is vegetariër, daardoor eet ik vaak vegetarisch. In eerste instantie vond ik dat wel lastig, maar nu mis ik het vlees niet echt meer. Ik vind lasagne erg lekker en kan wel genieten van risotto. Ik vind het wel leuk om te koken, maar moet me er vaak toe zetten. Meestal heb ik er niet zo veel tijd voor.”

Wat zijn je toekomstdromen?

“Met Salty Strings zijn we bezig met het maken van opnames, bij Rikus in de studio in Oudeschild. Als die muziek uitkomt, lijkt me heel gaaf als dat doorbreekt. Ik vind het wel fijn om voorlopig op Texel te blijven. In Amsterdam zijn mensen veel competitiever dan hier. Op Texel ondersteunen mensen elkaar meer, heb ik het idee. ‘Het hoeft allemaal niet zo nodig, maar het mag allemaal wel’, dat gevoel vind ik heel fijn.”

Wie draag je voor als volgende gast?

“Matthias Haase, de zanger van mijn bluesband. Hij komt uit Berlijn, en is in Oosterend beland met zijn vriendin. Het lijkt me een mooie kans voor hem om zich voor te stellen, en het leek hem leuk om te doen!”