Burgemeester Uitdehaag en waarnemend dijkgraaf Veenman bij de herdenking
Burgemeester Uitdehaag en waarnemend dijkgraaf Veenman bij de herdenking Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Bij watersnood omgekomen Texelaars herdacht

Algemeen

De watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 kostte in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland aan 1830 mensen het leven. Zeventig jaar geleden en dat werd nationaal groots herdacht. Er vielen ook nog zes slachtoffers op Texel: Redmer IJska, Willem Dijker, Jan Koopman en Wieger Bernhardus uit De Waal, Siebren Walsweer uit De Cocksdorp en Dirk Kuip uit De Koog.

Hun namen staan op een monument aan de Waddenzee, op de dijk van polder De Eendracht. Zij probeerden daar uit alle macht te voorkomen dat de dijk zou bezwijken en moesten dat met hun leven bekopen. Extra tragisch is, dat de bewoners van De Eendracht al waren geëvacueerd en dat er dus geen acute noodzaak meer was om de polder te beschermen. Een en ander werd zorgvuldig beschreven in de Texelse Courant van afgelopen vrijdag.

Krans gelegd

Woensdagochtend was het precies zeventig jaar geleden dat dit gebeurde en het werd herdacht bij het monument op de dijk, waar namens de gemeente een krans werd gelegd door burgemeester Michiel Uitdehaag en namens de dijkbeheerder, het hoogheemraadschap, door waarnemend dijkgraaf Rob Veenman. Zij hielden een toespraak in het dorpshuis De Wielewaal, nadat bij de kerk van De Waal de graven van vijf van de zes reddingswerkers waren bezocht. Ook werd een film over de ramp vertoond en eilanddichter Fiet van Beek droeg een speciaal voor de gelegenheid gemaakt gedicht voor. Dat is morgen te vinden op pagina 5 van ons weekblad.

In de Texelse Courant van morgen (vrijdag) wordt uitgebreid verslag gedaan van deze herdenking.