Dierverzorger Saskia Visser houdt de bruinvis nat in de auto
Dierverzorger Saskia Visser houdt de bruinvis nat in de auto Foto: Ecomare

Gestrande bruinvis opgevangen door SOS Dolfijn

Algemeen

Op het strand bij Paal 9 is maandagochtend een levende bruinvis aangetroffen. Direct na de melding rukte Ecomare uit met de speciale bruinvisbrancard. Tegelijkertijd sprongen medewerkers van SOS Dolfijn in Anna Paulowna in de bruinvisambulance. De bruinvis is in Den Helder aan hen overgedragen.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen; als er een op het droge ligt, is er altijd iets mis. Sinds vorig jaar beschikt SOS Dolfijn over een volledig ingerichte opvang in het dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze bruinvis is de eerste die er verzorgd gaat worden.

Nat houden

Het transport van de bruinvis nam niet veel tijd, maar toch moest het dier tijdens de rit constant nat worden gehouden. Een bruinvis wordt op het droge al snel te warm. Door het lichaam steeds te overgieten met water, werd dat in de auto door dierverzorger Saskia Visser voorkomen. In de opvang bleek de bruinvis een vrouwtje te zijn en een ‘pittige tante’, volgens directeur Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. ”De eerste dagen van een behandeling zijn altijd spannend. De bloedwaarden tonen aan dat ze een ontsteking heeft. Ook is haar ademhaling hoog; vermoedelijk kampt ze met een longontsteking. Momenteel moet ze continu ondersteund worden in het water, omdat ze te zwak is om zelfstandig te zwemmen.”

De bruinvis is Tess genoemd, als verwijzing naar Texel.