Spanning en concentratie in een vorig toernooi
Spanning en concentratie in een vorig toernooi Foto: Gijs Berger

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

97 biljarters gaan strijden om Texels kampioenschap

Algemeen

In dorpshuis De Hof in De Koog wordt van vrijdag 3 tot en met zondag 12 februari gespeeld om het Texels biljartkampioenschap. Dit toernooi werd in 1987 voor het eerst georganiseerd, nu voor de drieëndertigste keer. In 2021 en 2022 kon het evenement geen doorgang vinden vanwege de coronapandemie. 

De organiserende stichting staat dus weer te trappelen om er een mooi toernooi van te maken. Er zal op zeven tafels worden gespeeld in drie spelsoorten, namelijk libre, bandstoten en driebanden. In elk daarvan zijn bekers te verdienen en het uiteindelijke kampioenschap zal aan het einde van de rit wordt betwist door de respectievelijke winnaars van deze drie speldisciplines. Er worden veel spannende partijen verwacht in het Koger dorpshuis en biljartliefhebbers, die dit mee willen maken zijn als vanouds weer van harte welkom.

Groot toernooi

Het mag gerust een groot toernooi worden genoemd. In De Hof staan gewoonlijk drie tafels, maar er zijn er nog vier bijbesteld, om de partijen zonder al te lange tussenpozen te kunnen laten verlopen. Dat is geen overbodige luxe, want er zijn 97 deelnemers, van wie een aantal meedoet in meerdere spelsoorten. “Voor libre zijn 84 belangstellenden ingeschreven, voor het bandstoten 30 en voor het driebanden 43”, vertelt John Sessink namens de organiserende stichting. Hij is dit jaar voor de vijfentwintigste keer betrokken bij de organisatie.

Programma

Het toernooi begint vrijdagavond om 19.30 uur. Komende zaterdag en zondag wordt er ook ’s middags gespeeld, vanaf 13.30 uur, met een pauze voor het avondeten. Zondag begint dan de finale van het bandstoten. Op doordeweekse dagen wordt er alleen ’s avonds gebiljart, vanaf 19.30 uur. Op zaterdag 11 februari beginnen om 10.00 uur de poulewedstrijden voor het driebanden en is het om 13.30 uur tijd voor de librefinale.

Op de afsluitende zondag, 12 februari, begint om 11.00 uur de finale van het driebanden en wordt aansluitend de grote finale om het kampioenschap ‘overall’ gespeeld. Dorpshuis De Hof is te vinden op Nikadel 13 in De Koog.