Oliebollen en appelflappen!
Oliebollen en appelflappen! Foto: aangeleverd

Fri og glad - Vrij & Blij in Denemarken (21)

Algemeen

In april 2021 emigreerden Jan en Rianne Blom, bekend van het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw, van de boerderij Vrij & Blij bij Den Hoorn naar een grote melkveehouderij in het noorden van Denemarken. Eens per maand vertelt Rianne ons wat zij daar meemaken.

Iedereen op Texel wensen wij veel geluk en gezondheid voor 2023! Een beetje standaard maar niet minder gemeend! Met kerst hadden we het hier erg rustig. De dag voor de kerst waren we naar vrienden. Zij was jarig dus even gezellig een bakkie daar gedaan. De kerstdagen zelf is er gewerkt door Jan omdat er ook een medewerker vakantie had en we iedereen ook wat vrij wilden geven uiteraard. 2de kerstdag zijn we nog naar een indoorspeelparadijs in Aalborg geweest met de kids. Dat was erg gezellig. De kinderen konden zich weer heerlijk uitleven.

Op 29 december zijn mijn ouders, mijn zus en mijn neefje gekomen. Zij hebben de jaarwisseling bij ons gevierd. Op oudejaarsdag heb ik met mijn moeder en zus oliebollen, krentenbollen en appelflappen gebakken. Deze echt Hollandse traditie willen we in ere houden! Ik had er zelfs speciaal een frituurpan voor aangeschaft, zodat we buiten de oliebollen konden bakken. Een andere traditie op oudejaarsavond is in onze familie sjoelen. Dus hebben we uiteraard ook twee potjes gesjoeld met elkaar. Ik was alleen helaas de dikke verliezer, haha! ‘s Avonds rond zeven uur hadden we al het meeste vuurwerk afgestoken, met de kids, en de rest om middernacht. Daarna zijn Jan en ik nog even langsgegaan bij een medewerker die naast ons een appartement huurt. En daar ben ik zelf nog tot drie uur gebleven. Steeds meer van onze medewerkers kwamen ernaartoe om het nieuwe jaar in te luiden. Uiteindelijk waren al onze Oekraïense medewerkers daar, op één na, aanwezig. Daar moest uiteraard een borreltje op gedronken worden. Jan was al wat eerder teruggegaan want hij moest om zes uur weer voeren.

Ook hier is het maar even winter geweest. Eind november en half december hebben we wat sneeuw gehad. In december was het ook ontzettend koud. Hier was het rond de -14 graden overdag. Gelukkig was dit maar twee dagen. Ideaal is het niet voor het werk en de dieren. Wat vervelend was na de kou was dat het ontzettend ging dooien maar ook weer opvriezen. Het was daardoor ontzettend glad bij ons op het erf. We hadden gelukkig vlak daarvoor een zoutstrooiertje en een zandstrooier aangeschaft; die konden we goed gebruiken. We hebben, voordat we gingen strooien, nog wel een transportvrachtwagen naar de grote weg moeten slepen met onze grote shovel, doordat het zo glad was. De weg van onze boerderij naar de hoofdweg loopt een beetje omhoog, dus het was daar spekglad geworden. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

Voor eind maart heb ik een korte vakantie geboekt, naar het westen van Denemarken. Even zes dagen met de familie genieten op een Landal-park. Daar in de buurt zitten aardig wat Nederlandse boeren die we graag zouden bezoeken, dus dat kunnen we mooi combineren. Verder komen er een paar cursussen aan. Bijvoorbeeld een die ik met onze koeienverzorger Bjørn ga volgen over het dierregistratiesysteem. Dat is hier uitgebreid qua documentatie; je kunt er allerlei rapporten uithalen of aan toevoegen. We zijn ook begonnen met de opruiming van de werkplaats van Jan. Hij heeft een idee hoe hij het wil gaan maken maar dan moeten er eerst heeeeel veel spullen worden uitgezocht en weggedaan.

En een andere traditie: sjoelen