Bestuurslid Jurgen Sernee (Noordwest) en directeur Leonie van den Hoek (HKN) tekenen voor het spoedplein
Bestuurslid Jurgen Sernee (Noordwest) en directeur Leonie van den Hoek (HKN) tekenen voor het spoedplein

Organisaties ziekenhuis en artsen samen naar spoedplein

Algemeen

Het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder krijgt een spoedplein. Daartoe sloten de Noordwest Ziekenhuisgroep en Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN) deze week een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat het plein in het komende voorjaar wordt geopend.

De beide organisaties willen samen de spoedzorg in de Kop van Noord-Holland aanpakken. Op het spoedplein worden de spoedeisende hulp van Noordwest en de huisartsenpost van HKN samengevoegd. De artsen gaan gezamenlijk gebruik maken van de hun toebedeelde ruimtes in het ziekenhuis, de ICT, medicatie en andere middelen. Ook worden de werkprocessen geïntegreerd. Zo zal er straks nog maar één aanmeldbalie zijn voor de beoordeling van de patiënten, de zogenaamde triage, waarna de patiënten een SEH-arts of huisarts wordt toegewezen. In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken vastgelegd over deze gezamenlijke aanpak.

Uniek concept

Dit concept is uniek in Nederland. Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door de verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis.