Afbeelding

Eilanders onder elkaar (123)

Algemeen

Is het grote wereldnieuws allemaal niet waar? Worden we geregeerd door reptielen? Zijn we reptielen zonder het te weten? Welk reptiel zouden we willen zijn? Henk houdt het toch liever bij het kleine nieuws, dat nergens de krant haalt. Nou ja, behalve hier dan. En Elisabeth houdt in de schaduw van het WK voetbal heel wat ballen in de lucht.

Elisabeth,

Ook op jouw eiland wonen vermoedelijk mensen die het licht hebben gezien. Ze hebben het eindelijk door, dat de wereld wordt geregeerd door een elite. En dat zijn geen mensen, maar buitenaardse reptielen, die zich de gedaante van mensen hebben aangemeten. Laat je dus niets wijsmaken door de mainstreammedia. De gebeurtenissen die ons worden voorgeschoteld via de radio, televisie en kranten, zijn verzonnen om ons angst in te boezemen of zoet te houden en kritiekloos te ondergaan wat voor ons is bedacht.

De nieuwsberichten die ons bereiken zijn allemaal nepnieuws. Soms zou je willen dat het waar is. Ik doe een greep. Door Ajax wordt fantastisch gevoetbald, de laatste tijd. Max Verstappen en Sergio Perez gaan bij elkaar op verjaardag. Carlo Boszhard is grappig. Ik speel Eruption van Van Halen terwijl mijn gitaar op mijn rug hangt. Peter R. de Vries leeft nog. Gas is goedkoop. De zorgpremie daalt. Texel krijgt een brug naar Wieringen. Rusland bestaat niet. Mark Rutte herinnert zich alles.

Stel je eens voor dat het zo is, dat we door reptielen worden aangestuurd. Misschien zijn we zelf wel reptielen, zonder het te weten. Voor jou, als liefhebber van spannende onlinespelletjes waarin vreemde wezens figureren, moet het een inspirerende gedachte zijn. Welk reptiel zou je willen zijn? Toen ik eens op Aruba was, kwam ik elke dag wel een paar leguanen tegen. Die beesten hebben daar een geweldig leven. Dat lijkt me dan wel wat. Ach, het is geklets, natuurlijk. We moeten het doen met wat ons wordt toegeworpen en daar zo goed mogelijk mee om zien te gaan. Laat ons het maar niet te veel hebben over grote dingen. Vorige week hintte ik er al op, dat het kleine nieuws vaak te mooi is om te laten liggen.

Een paar weken geleden mocht ik mee naar Ajax-Vitesse. Voorafgaand aan zo’n wedstrijd is het de gewoonte dat een jeugdspeler mag proberen een balletje met de voeten hoog te houden, zo veel als hij kan, zonder dat het de grond raakt. En daar verscheen Ilias El Azhari, speler van Ajax-onder 11 jaar. Gadegeslagen door zo’n 40.000 toeschouwers hield hij de bal hoog. Vijfhonderd keer. Duizend keer. Tweeduizend keer. Drieduizend keer. En het ventje ging maar door. Totdat het tijd werd om de wedstrijd te beginnen. Ilias moest ermee ophouden, want de spelers moesten het veld op. Hij had de bal 3464 keer hooggehouden. Een record. En hij zou er waarschijnlijk nu nog staan te jongleren, als hem door het stadionreptiel niet was verzocht het veld te verlaten. Onnodig te zeggen dat het daarna een teleurstellende wedstrijd werd.

Groeten, Henk

Henk, 

Ik vind het best wel een geloofwaardige complettheorie eigenlijk, hoor! Het verklaart de hersencapaciteit van enkele van die ‘mensen’. Het reptielenbrein is per slot van rekening een stuk kleiner dan dat van de mens. Het verbaast me ondertussen ook niet meer dat er mensen zijn die in dit soort dingen geloven. Er zijn immers ook mensen die geloven dat je autisme krijgt van vaccinaties, dat je ziektes kunt genezen met kristallen en dat je ziek kunt worden van 5G. Als je ergens van overtuigd bent, kun je op het internet altijd wel iets vinden om je eigen gedachtegang te bevestigen. 

Eerlijk gezegd heb ik me de afgelopen jaren ook wel verbaasd over het echte nieuws. Had je mij vijf jaar geleden verteld dat ik dit de komende jaren zou tegenkomen in de krant, dan had ik het niet geloofd: ‘Nederland in lockdown vanwege coronavirus’, ‘Marco Borsato wordt aangeklaagd vanwege seksueel overschrijdend gedrag’, ‘Donald Trump wil opnieuw president worden’, ‘Brand in Nôtre Dame’, ‘Gasprijzen schieten opnieuw de lucht in’. Soms lees ik wel eens iets op Facebook en moet ik twee keer kijken of het van het AD is of van De Speld. En het gebeurt steeds vaker, dat ik me verbaas over welke van de twee het gepubliceerd heeft. 

Ik moet toegeven dat ik al maanden geen Dungeons & Dragons meer heb gespeeld. We waren begonnen aan een nogal spannend avontuur met allerlei lugubere scènes. Maar ik had eigenlijk al zoveel spanning in het echte leven, dat ik me liever met wat vrolijkere dingen bezighield in mijn vrije tijd. Als we het over reptielen hebben, voel ik op het moment het meest verbinding met een slang. Maar dat komt voornamelijk doordat ik me net zo voel als een slang die zijn huid verliest. En ik binnenkort hopelijk en betere versie van mezelf ben. Een slang met vrolijke kleurtjes, die hard kan bijten als-ie in het nauw wordt gedreven. Dat is het doel. 

Wat fijn dat je er nog een voetbalreferentie instopt. Daarmee haak je natuurlijk weer naadloos in op mijn sportexpertise. Maar goed, het klinkt heel knap, hoor! Ik heb er soms al moeite mee, alle ballen in mijn leven omhoog te houden. Slapen, eten, werken, kind, huishouden, sociaal leven, hobby’s. Mijn takenlijst voor de week lijkt wel 3464 items te bevatten. Soms denk ik: ik krijg liever een applausjes voor het feit dat ik ongeveer 25 van deze 3464 taken heb afgerond, dan dat ik applaus krijg voor het geven van een concert. Dat kost me namelijk een stuk minder moeite…

Groeten, Elisabeth