Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

LOMT: Uit het archief...

Algemeen

In het museumarchief zijn veel foto’s te vinden van de vliegshows die met enige regelmaat op het vliegveld van Texel zijn georganiseerd. Op die foto’s staan enkele bijzondere vliegtuigen, en wie in het verleden regelmatig de vliegshows heeft bezocht zal zich ongetwijfeld een militair vliegtuig herinneren dat verticaal kon opstijgen... De Harrier.

Het toestel gaf op Texel acte de présence tijdens de vliegshows van 1986, 1995 en 2001. Echt ‘mooi van uiterlijk’ was het vliegtuig niet, hoewel dat een kwestie van smaak is natuurlijk, maar bijzonder was het wel. Het verticaal opstijgen van de Harrier gebeurde overigens met een enorme hoeveel lawaai (en stof) en de naam van het toestel was dan ook wel toepasselijk... Spreek het maar eens (op z’n Engels) uit zonder de ‘r’ op het eind... Dat lijkt wel wat op ‘herrie’, en dat produceerde het toestel dan ook!

De Harrier vloog voor het eerst in 1966 en was gemaakt door het Engelse Hawker Siddeley Aviation. Het bedrijf werd in 1977 onderdeel van British Aerospace die samen met McDonnell Douglas in Amerika de Harrier verder ontwikkelde. Het toestel was een zogenaamd VTOL (Vertical Take-Off and Landing) vliegtuig en daarbij was uiteraard wel het nodige motorvermogen nodig, wat een nogal irritant voor de oren, hoog gierend geluid maakte!

De Harriers zijn onder andere in dienst geweest bij de Engelse Royal Air Force en Royal Navy en ook de Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse, Indiase en Thaise luchtmacht maakten gebruik van het toestel; de Nederlandse Luchtmacht heeft overigens nooit met de Harriers gevlogen. Een marine versie van het toestel, de Sea Harrier, werd in 1982 nog bekend door zijn deelname aan de Falklandoorlog; Voor de ‘jongeren’ onder ons… een oorlog tussen Engeland en Argentinië met als inzet de Falklandeilanden (door Argentinië Islas Malvinas genoemd) en het eiland Zuid-Georgia in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Inmiddels vliegt er een ander modern toestel rond waarvan bepaalde uitvoeringen ook in staat zijn om verticaal op te stijgen... de Lockheed Martin F-35 Lightning II (ook wel Joint Strike Fighter genoemd). Ook de Nederlandse Luchtmacht vliegt sinds 2019 met de F-35 maar die hebben deze mogelijkheid niet.
De F-35 is, als je het vergelijkt met zijn voorganger de F-16, net als de Harrier behoorlijk luidruchtig. Dat de F-35’s inmiddels operationeel zijn, daar weten de meeste Texelaars alles van denk ik... Ze zijn bij oefeningen op de Vliehors vaak ‘duidelijk hoorbaar’ aanwezig.

Door Jan Nieuwenhuis

Afbeelding