Het winnende team van Op Oost in actie (Foto: Robin Waerts)
Het winnende team van Op Oost in actie (Foto: Robin Waerts) Foto: Robin Waerts

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Kookatelier Op Oost overallwinnaar Texel Culinair

Algemeen

Texel Culinair 2022 is gewonnen door Kookatelier Op Oost. Daarmee kreeg het evenement dezelfde overallwinnaar als de vorige keer, in 2019. Alles klopte volgens de jury; de uitstraling, de beleving, de gastvrijheid en natuurlijk de heerlijke gerechtjes. De ‘waddenkroket met paddenstoel en zeewier’ van nieuwkomer Texels Goud werd door de deskundige jury beoordeeld als het beste gerechtje. Het beste themagerechtje was van hotel-restaurant Rebecca uit De Waal: paddenstoel met pompoen en venkel. 

De zeventiende editie van Texel Culinair, dat in 2020 en 2021 niet door kon gaan vanwege de coronaperikelen, stond ditmaal in het teken van de herfst. Niet voor niets, want voor het eerst werd het evenement in de herfst gehouden. “Het was een weekend genieten, na drie jaar afwezigheid”, aldus Miko Honingh, voorzitter van Texel Culinair. “Bezoekers, restaurants, juryleden en vrijwilligers hebben er samen echt een feest van gemaakt. Wij hebben met volle teugen genoten. We waren voor het eerst op een andere datum in september, maar het weer was fantastisch en de sfeer wat geweldig!”

De wedstrijd

De vierkoppige jury had het lastig. Behalve Texels burgemeester Michiel Uitdehaag bestond het deskundige gezelschap uit Telegraaf-journalist Marjolein Hurkmans en de foodbloggers Mariette van den Brande (overetengesproken.nl) en Marieke Slettenhaar (Foodies). De winnaars werden zondagavond om zes uur bekend gemaakt. Er was ook nog een aanmoedigingsprijs voor ’t Plein. 

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement, waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vond dit jaar plaats op 23, 24 en 25 september op het Dorpsplein en de Dorpsstraat in De Koog. De deelnemende restaurants zorgen ieder voor drie gerechtjes; een voor-, een hoofd- en een nagerechtje. Voor deze zeventiende editie hadden zich negentien restaurants aangemeld.

Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Texels Speciaalbieren, VHC, 53 Graden Noord en de VVV. In 2023 vindt Texel Culinair plaats op 22, 23 en 24 september.