Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

Fri O Glad (17):

Algemeen

Zoals ik vorige keer schreef, zijn we tijdens de vakantie een heerlijk weekje naar Nederland geweest. We logeerden op Texel bij ‘Hotel Mama’, zoals mijnschoonzus zegt over het huis van mijn schoonmoeder. Dit was voor ons de eerste keer daar dat we altijd zelf natuurlijk op Texel woonden. Maar dat ging prima. Mijn schoonmoeder Ans komt ook iedere tweemaanden al naar Denemarken toe voor ongeveer tien dagen, dus gewend zijn we inmiddels wel aan elkaar. 

Deze kleine week dat we op Texel waren zijn we veel naar vrienden en familie geweest en hebben we leuke dingen met elkaar gedaan. Zoals raspatat eten bij het Turfveld, vis bij Veronica, uit eten bij het Vogelhuis, het Sluftercafe en de Catherinahoeve, aardbeien plukken bij het Voedselbos en nog meer. Deze vakantie stond deze keer vooral in het teken van mensen bezoeken. Maar onze kinderen hebben zich ook kostelijk vermaakt met hun vriendjes. Ook zijn we via een omweg naar de Achterhoek gereden. Eerst via de kop van Noord-Holland naar de Klaverkaas; onze favoriete kaas (echte mannenkaas) ophalen. Vervolgens naar de Wieringer voor de allerlekkerste vla en toen door naar Meppen. Hier wonen sinds dit jaar Carlo en Carien, van voorheen de Lindehoeve. We hebben hun prachtige nieuwe stekkie bezocht. Daarna door naar Boer Frans en Leonie. Ook bekend van BZV. Hier hadden we met wat andere boeren afgesproken voor een gezellige bbq. Op zondagochtend zijn we weer terug gereden naar Denemarken. Met een zeer voldaan gevoel maar ook blij dat we weer terug mochten. 

Melle en Siem beginnen ook dit schooljaar weer gewoon op de Børnehave. Vanaf 6 jaar gaan kinderen hier pas naar school. Melle wordt eind dit jaar vijf dus hij zal volgend jaar pas naar school gaan. Alles is dus weer voor hun bekend. Ik kreeg van de week wel een compliment van het hoofd van de opvang, omdat Melle zich de afgelopen twee maanden ontzettend heeft ontwikkeld. Ze kunnen nu volledige gesprekken met hemvoeren in het Deens. Ik vind het zo knap van hem! Naar d e herfst kijk ik persoonlijk nooit zo echt uit. Alles wordt sneller donker. Veel regen en druilerig weer. Dat vind ik minder mooi aan de herfst. Het enige wat ik wel prachtig vind, is al die kleurenpracht van de bomen. Met de herfst denk ik ook alweer aan de herfstvakantie, en daar heb ik wel veel zin in want dan komen mijnschoonzus met man en kinderen weer naar Denemarken toe. Zo heerlijk altijd om hen te zien. Hoewel ze deze zomer nog bij ons zijn geweest en we ze ook op Texel nog hebben gezien. Jan en mijn zwager doen dan allemaal klusjes waar ze beiden ontzettend van genieten! De aankomende periode zal rustig zijn. We hebben eigenlijk alle verbouwingen voor dit jaar achter de rug. De kalverstal is helemaal dichtgemaakt tot een separaatgedeelte met eigen buis ventilatie. Nu gaan we ervaren of de wijzigingen die we hebben doorgevoerd ook de gewenste gezondheidsverbeteringen zullen geven onder de kalveren. Waar we nu alweer druk mee zijn, is het op papier zetten van de verbouwingen voor volgend jaar. Sinds vorige week hebben we klauwmatten van Schippers. Dit zijn matten die net na de robot liggen waar de koeien op en overheen moeten stappen en dan worden hun klauwen gereinigd en gedesinfecteerd. Dit moet ervoor zorgen dat we minder last van klauwproblemengaan krijgen. Normaliter moet je met zes wekenverschil gaan zien dus we zijn benieuwd!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding