Texel Culinair keert terug in De Koog
Texel Culinair keert terug in De Koog Foto: Liselotte Schoo/archief Texelse Courant

Proeven op sien Tessels

Algemeen

Van 23 tot en met 25 september staat De Koog in het teken van Texel Culinair. Tijdens dit smakelijke festival tonen Texelse chefs hun culinaire kunsten en schotelen ze bezoekers allerlei verrassende gerechtjes voor, zoveel als mogelijk bereid met producten van het eiland. 

Na een afwezigheid van drie jaar is Texel Culinair terug in De Koog. Omdat het festival voor het eerst plaats zal vinden in de herfst is het dit ook het thema van deze editie. De in totaal negentien chef-koks hebben zich laten inspireren door het thema ‘herfst’. Gasten van Texel Culinair kunnen in veel gevallen zelf zien hoe hun gerecht wordt samengesteld en bereid. De chef-koks bereiden hun product ter plekke en geven graag tekst en uitleg bij hun gerechten waardoor een mooie interactie ontstaat tussen de kok en de gast. Op die manier wordt een gerecht meer dan alleen het eten en genieten bezoekers ‘op sien Tessels’ van dit evenement.

Culinaire wedstrijd

De chef-koks  kruisen bovendien de culinaire degens om te komen tot de meest opvallende en smaakvolle themagerechtjes waarbij de zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van Texelse ingrediënten. Een deskundige jury beoordeelt de gerechten op smaak, ingrediënten, originaliteit en presentatie. Daarnaast wordt ook gelet op zaken als gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.  Op zondag maakt de jury de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking. De jury bestaat dit jaar uit Telegraafjournalist Marjolein Hurkmans, Foodbloggers Mariette van den Brande (overetengesproken.nl), Marieke Slettenhaar (Foodies) en Texels eigen burgemeester Michiel Uitdehaag.

Eten, muziek en entertainment

Texel Culinair trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, waarvoor de koks ongeveer honderden kleine gerechtjes maken. De proeverij wordt dit jaar muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de ‘overkant’ zoals DJ’s, live-muziek, een lounge area, crazy entertainment en een theatershow.
Meer informatie vind je op www.texelculinair.nl