Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

Soldaatjes

Algemeen

Misschien ken je ze wel, van die langwerpige, vaak roodachtige kevers die veel op paardenbloemen en allerlei soorten schermbloemen te vinden zijn? De bekendste is de Kleine Rode Weekschild, maar de gehele familie Cantharidae, die een cosmopolitische verspreiding kent, telt in Nederland zo’n 50 verschillende soorten. Het is de familie van de weekschildkevers, met wereldwijd meer dan 6000 soorten. 

Waar de meeste kevers vrij harde dekschilden hebben, hebben de kevers in deze familie dus juist vrij zachte bescherming van de vleugels. Weekschildkevers hebben een gevarieerd dieet. Op bloemhoofden snoepen ze van pollen en nectar, maar jagen ze ook op allerlei andere bloemenbezoekende insecten, wat ze geliefd maakt bij boeren en tuinders. Tegelijkertijd zorgt hun voedselvoorkeur ervoor dat ze bovengemiddelde bekendheid genieten bij het grote publiek.

De naam soldaatje wordt in de volksmond aan diverse, zoniet alle, familieleden toegeschreven, maar is afkomstig van één van de eerstbeschreven soorten, die zo’n beetje de kleur had van de beroemde red coats, de vroegere uitdossing van het Engelse leger.

Zoals je op de foto’s kunt zien zijn ze allemaal langwerpig met roodachtige, zwartachtige of geelachtige tinten en dat maakt ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. Bij sommige soorten moet je kijken naar de streping op de achterpoten, bij andere juist naar de kleur van de antenneleden. De bekendere soorten, zoals bijvoorbeeld de al eerdergenoemde Kleine Rode Weekschild of het Zwartpootsoldaatje, hebben een Nederlandse naam, maar er zijn ook veel soorten die slechts een wetenschappelijke naam hebben.

De grootte van weekschildkevers kan variëren van enkele millimeters tot wel drie centimeter in sommige tropische soorten. In Nederland zijn de meeste soorten tussen de twee en vijftien millimeter.

Kijk dus de komende tijd eens naar grote schermbloemigen, zoals bijvoorbeeld allerlei soorten peen, berenklauw, venkel of kervel, zoals de op Texel algemeen voorkomende Zwartmoeskervel. Het zou zomaar kunnen dat je een soldaatje tegenkomt! Als je een beetje een knappe foto weet te maken, heb je goede kans dat je via de website van Waarneming.nl, die jouw foto vergelijkt met foto’s in de database, achter de soortnaam komt! Als je er niet uitkomt, mag je de foto ook altijd naar mij opsturen.

Afbeelding
Afbeelding