Afbeelding

Zeemanskerk opnieuw in gebruik genomen

Algemeen

Er vloeiden zondagochtend meerdere tranen van vreugde, emotie en vooral trots in de Zeemanskerk in Oudeschild. De monumentale kerk aan de Trompstraat werd na een grondige renovatie van een half jaar officieel opnieuw in gebruik genomen met een feestelijke dienst van de Protestantse Waddengemeente Texel. De Zeemanskerk is sinds januari grondig verbouwd en dat was te merken: de kerk - die dateert uit 1648 - ziet er aan de binnenkant en buitenkant weer uit als nieuw.

Het bedrijf B2 Restauratie uit Volendam en diverse vrijwilligers uit het dorp staken er de afgelopen maanden de handen voor uit de mouwen. Gerard van Uunen nam het leeuwendeel voor zijn rekening en werd zondagochtend extra in het zonnetje gezet door koster Klaas de Vries. Het dak van de kerk is vernieuwd en van nieuwe dakpannen voorzien, de goten zijn in samenwerking met Walter Witvliet vernieuwd (ook de houten goten aan de zijkant), delen van de vloer in de kerk zijn vervangen, er is binnen en buiten schilderwerk gedaan, de ramen met gietijzer uit 1821 zijn hersteld en ook de houtworm in het kerkgebouw is volgens Van Uunen bestreden. “De vorige restauratie was in 1963. De kerk stond toen bijna op instorten, maar is toen met hulp van het dorp gerestaureerd en hij is nu ook weer in oude luister hersteld.” De feestelijke dienst ging gepaard met het binnendragen van de Paaskaars, het doopvont, de Bijbel en een nieuw lithurgisch kleed dat Paula Prins heeft gemaakt. Zij droeg de lithurgische goederen samen met Jannie Beijert, Ali de Vries, Klaas de Vries en Jaap Visser de kerk binnen, waarna dominee Evert van Leersum ze stuk voor stuk in gebruik stelde.

Gerard van Uunen droeg voor de gelegenheid een gedicht voor van Rinus Kuiper over de Zeemanskerk, Klaas de Vries bedankte de partners van de meehelpende vrijwilligers en ook Erna Drijver (voorzitter van de Kerkenraad) sprak haar lof uit. De Zeemanskerk is aan de buitenkant van verlichting voorzien, zodat de kerk er voortaan in het donker ook mooi verlicht bij staat. Rikus Kloosterhuis legde binnen een ringleiding voor de geluidsinstallatie aan. Met de restauratie van de Zeemanskerk en De Waddenkerk in De Cocksdorp was circa een half miljoen euro gemoeid en daar droegen diverse organisaties, provincie en rijk aan bij. De kerk, waar kroonluchters hangen die nog door Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp zijn geschonken, was goed gevuld tijdens de dienst die werd opgeluisterd door trompettisten van Excelsior.

Foto: Jeroen van Hattum