Afbeelding

NPO Radio 1-programma 5 Dagen week lang vanaf Texel

Algemeen

In de week van 1 augustus komt het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk vanaf Texel. 

Het publiek dat jaarlijks richting de Wadden trekt is veranderd stelt 5 Dagen. Volgens het radioprogramma heeft een onderzoek uitgewezen dat nieuwe toeristen steeds meer ruimte innemen, vaak ten koste van de natuur en de bewoners. “Sinds de coronapandemie komen er andere mensen naar de Waddeneilanden”, laat 5 Dagen weten. “Waar dit voorheen natuurliefhebbers waren die met een tentje op vakantie wilden gaan, zien eilandbewoners en onderzoekers tegenwoordig steeds vaker luidruchtige groepen vakantiegangers die van het eiland een soort Ibiza maken. Er worden grote vakantiecomplexen gebouwd op voormalige natuurcampings. Verder verdrijven hoge inkomens de lokale bevolking door de huizenwaarde zover omhoog te duwen dat eilanders zich geen huis meer op een Waddeneiland kunnen veroorloven. Gentrificatie en een steeds luider massatoerisme drukken hun stempel op de eilandsfeer. Ook de toeristen nemen meer plek in dan voorheen.”

5 Dagen strijkt deze week op Texel neer om met vijf verschillende gasten te spreken over de problemen, het verleden en de toekomst. Wethouder Rikus Kieft zet zich in voor leefbaar toerisme op Texel en ook zullen boswachter Mariëtte Smit, ondernemer René Jager van Paal 9 en schapenboer Jan-Willem Bakker te gast zijn. 

5 Dagen live vanaf Texel is te beluisteren op Maandag 1, dinsdag 2, woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 augustus, van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.