Jacqueline Jimmink met vijf nieuwe gezellen
Jacqueline Jimmink met vijf nieuwe gezellen Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vijf Texelse gezellen in ambacht en metaal beëdigd

Algemeen

Lyndsey Commandeur, Zoë Commandeur, Samuel Stoffer, Sil Geus en Madelief Geus hebben zaterdag met goed gevolg hun proeve van bekwaamheid in ‘ambacht en metaal’ afgelegd. Hun meesteropdracht was een uithangbord in ijzer, aluminium en koper te maken. Met trots ontvingen ze hun gezellendiploma.

De vijf Texelse gezellen, in leeftijd variërend van 9 tot 16 jaar, zijn opgeleid in het JMJ Ambachtatelier van vakdocent en meestergraveur Jacqueline Jimmink. Gedurende negen weken waren ze twee uur per week in de leer om zich te bekwamen in creatieve metaalbewerking. Ze hebben leren werken op ambachtelijke en traditionele wijze volgens de meester-gezelmethode: handgraveren, emailleren, koperslaan, solderen, boren, knippen, buigen, knijpen en draaien op de draaibank. Ze volgden dit traject als onderdeel van de Eilandse Aanpak van het IJslandse Model voor de jeugd van Texel.

Meesters en gezellen

De meesterproef hebben ze samen met hun ouders of grootouders afgelegd waarin zij de meester waren en de familie de gezellen. Zo konden zij de opgedane vaardigheden aan hun familie doorgeven en hun bekwaamheid tonen. Dit deden ze met groot succes. Ze maakten een prachtig meesterstuk en toonden ook wat zij al eerder maakten tijdens de cursus in een eindexpositie.