Sabien Bosman, trots op de Waddenzee
Sabien Bosman, trots op de Waddenzee Foto: Peter van Aalst

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Sabien Bosman ambassadeur Werelderfgoed Waddenzee

Algemeen

Dertien jaar geleden werd de Waddenzee UNESCO-Werelderfgoed en sindsdien wordt jaarlijks een Dag van het Wad gehouden. Vorige week was het weer zo ver. Twintig ondernemers ondertekenden een document, waarin zij beloven een waardig ambassadeur van het Werelderfgoed Waddenzee te zullen zijn.

Voor het eerst was daar ook iemand van Texel bij, namelijk Waddengoud-cateraar Sabien Bosman van Staal Catering. De huldiging werd op drie locaties langs de Waddenkust voltrokken onder toeziend oog van de drie Waddenprovincies. Voor Noord-Holland gebeurde dat in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont op Stroe, aan de Waddenkust tussen Hippolytushoef en Oosterland. Daar werden ook drie Wieringers gehuldigd: Alfons van der Veen van Camping Waddenzee, Gerrit Kater van Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen en Ilse Boersen van Zuivelboerderij Wieringen. Na het voldoen van de eisen aan de hand van een groene checklist en het uitspreken van de belofte werden de ambassadeurs beëdigd.

Duurzaam toerisme

Als ‘trotse ambassadeur’, zoals op het bijbehorende muurschild staat vermeld, zullen deze ondernemers streven naar een duurzaam Waddentoerisme, met respect voor mens, dier en omgeving, en wonen, werken en leven in het gebied. Het ambassadeursprogramma voor het waddengebied bestond al in Duitsland en Denemarken. Het doel is de Werelderfgoedstatus meer voor het voetlicht te brengen, om de trots op het gebied uit te dragen en de kwetsbaarheid ervan onder de aandacht te brengen. Dit zorgt ook voor meer bewustzijn bij bezoekers, die moeten beseffen dat ze in een uniek en beschermd gebied zijn en dat je daarvan met respect voor mens, dier en omgeving goed kunt genieten. Een overzicht van de ambassadeurs is te vinden op werelderfgoed.visitwadden.nl.

Het ambassadeursprogramma is een gezamenlijk initiatief van meerdere betrokken partijen en wordt in opdracht van het ministerie van LNV ontwikkeld als onderdeel van Interreg-project PROWAD LINK.