Stephanie met haar kinderen Stan en Fleur
Stephanie met haar kinderen Stan en Fleur Foto: Yessica Haker

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan... Stephanie Bosma-Rijk

10 vragen aan 10 vragen aan

Had je Stephanie Bosma-Rijk (30) een jaar of zes geleden gevraagd of ze ooit weer op Texel zou gaan wonen, dan had ze je voor gek verklaard. Ze genoot op dat moment met volle teugen van het studentenleven in Amsterdam. Toch woont ze inmiddels alweer geruime tijd op Texel met haar man en twee kinderen. Voor haar werk schrijft Stephanie veel. Goede vriendin Yessica Haker leek het leuk om haar eens aan de andere kant van de pen neer te zetten. 

Wie is Stephanie Bosma-Rijk? 

“Samen met Menno Bosma en onze twee kinderen Stan (3) en Fleur (1) woon ik aan het Schilderend in Den Burg. Ik werk als onlinemarketeer bij 53 Graden Noord. Ik ben geboren in De Waal waar ik tot mijn achtste jaar gewoond heb. Daarna ging mijn moeder, Jolanda van Heerwaarden, samenwonen in Den Burg met mijn bonusvader Fred Eenhoorn en natuurlijk ging ik mee. Na de middelbare school kon ik niet wachten om naar de grote stad te gaan. In eerste instantie vond mijn moeder me nog te jong voor Amsterdam, dus heb ik eerst nog een vervolgopleiding tot Zelfstandig Ondernemer in Schagen gedaan. Daarna heb ik nog een jaartje gewerkt bij strandpaviljoen Paal 21, waarna ik rond mijn twintigste naar Amsterdam ging voor mijn studie.”

Wat heb je precies gestudeerd?

“Als meisje droomde ik ervan om bij een glossy modemagazine te werken. Ik wilde iets doen in die richting en zo kwam ik uit bij de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Dat beviel goed. Al was het wel zo dat geprinte media, zoals kranten en tijdschriften, het in die tijd erg moeilijk hadden. Tijdens mijn studie ben ik me daarom meer gaan toeleggen op digitale media. Later heb ik nog een minor ‘trade publishing’ gedaan, waar ik de fijne kneepjes van het uitgeversvak meekreeg. Ik liep stage bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, waar ik me vooral bezighield met non-fictie, zoals de serie kookboeken ‘Chicks love food’.”

Wat miste je aan Texel toen je in Amsterdam woonde? 

“Eerlijk gezegd voelde ik me al vrij snel heel erg thuis in Amsterdam. Op een gegeven moment ging ik ook steeds minder op en neer naar Texel. Alleen voor feesten en partijen ging ik nog terug én als het heel mooi weer was, verlangde ik enorm naar het Texelse strand. Dat is echt uniek, daar kunnen Zandvoort en Bloemendaal niet aan tippen.”

Hoe ben je dan tóch weer op Texel beland? 

“Om mijn afstudeerscriptie te schrijven had ik mij een zomer lang op Texel teruggetrokken. En je raadt het al: toen ontmoette ik Menno! Ik heb daarna nog even heen-en-weer gereisd tussen Amsterdam en Texel, maar al snel hakte ik de knoop door om op Texel te gaan samenwonen met Menno. Een keus voor de liefde! Het voelde wel gek dat ik nét klaar was met mijn studie en dat het verre van zeker was of ik op Texel wel een baan kon vinden in mijn vakgebied. Maar alsof het zo moest zijn zag ik op een dag dat Snelstart op zoek was naar een contentmarketeer. Dat was helemaal in mijn straatje. Ik heb daar een paar jaar gewerkt en veel geleerd. Alweer bijna een jaar geleden werd ik benaderd door 53 Graden Noord. Een nieuwe uitdaging, daar stond ik wel voor open. Ik vind het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Een nieuw bedrijf biedt ook weer nieuwe inzichten en kennis.”

Wat is je favoriete plek op Texel? 

“Naast het strand vind ik het Hoge Berggebied prachtig. Elke keer als ik daar loop denk ik: ‘Wauw, wat is het hier mooi!’. We hebben de luxe dat we aan de voet van de Hoge Berg wonen. We zijn er dan ook regelmatig te vinden, met de kids of tijdens een zomeravondwandeling. Héérlijk!”

Wat is je favoriete reisbestemming?

“Ik wil nog graag heel veel van de wereld zien, maar tot op heden is daar helaas nog niet veel van gekomen. En met twee jonge kinderen zal dat voorlopig wel even zo blijven. New York wil ik sowieso ooit een keer met mijn eigen ogen zien. Het lijkt me bijzonder om door deze stad te lopen die je al zo vaak voorbij hebt zien komen in films en op tv. Menno en ik zijn wel al regelmatig op een ‘normale’ niets-aan-de-handvakantie geweest, maar soms vind ik het jammer dat we voor de kinderen nooit samen met een rugzak de wijde wereld zijn ingetrokken. Maar dit halen we nog wel in! Mijn ouders zijn ook pas op latere leeftijd fanatiek begonnen met reizen. Ze hebben een camper en rijden daarmee heel Europa rond. Dat inspireert me.”

Welke film of serie wil je ons aanbevelen?

“Ik houd erg van films en series die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, zoals ‘The Crown’. Tijdens het kijken druk ik continu op pauze, om op te zoeken of het écht zo gebeurd is. Ik kan helemaal verdwalen in de levenswandel van de personages, álles nagaan incuslief alle sleaze!”

Waar word je blij van? 

“Ik ben dol op gezelligheid, eten en goede wijn! Uren vertoeven op een terras in de stad of op het strand - samen met vrienden en familie - daar word ik blij van. Ook kan ik intens genieten van goede restaurants. De exclusieve ambiance, de passie voor mooie eerlijke gerechten die met liefde zijn bereid en dan de bijpassende wijnen met stuk voor stuk een interessant verhaal. I love it! Zelf sta ik ook graag in de keuken en er kan altijd wel iemand mee-eten. Als er niet genoeg is trekken we de kastjes open en komt er altijd wel weer wat lekkers op tafel. Echt een signature dish heb ik niet, al mag mijn mijn homemade-hamburger niet onderschat worden!”

Volgende kandidaat?

“Sinds kort zit ik in een yogaklas van Chrissy den Ouden. Ik vind het ontzettend fijn om tijdens haar lessen even mij hoofd te legen. Ik ken Chrissy nog niet zo goed, maar ze is ontzettend vriendelijk en ik vind het leuk dat zij met haar jonge gezin op Texel is komen wonen. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.”