Zwarte ruiter
Zwarte ruiter Foto: Marc Plomp

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vogels kijken in juli

Algemeen

Nu juni voorbij is zijn er weer veel jonge vogels te zien. Zo lopen er grutto’s, kieviten en kluten met hun jongen langs de Vogelboulevard en in Waalenburg. In het Nationaal Park vliegen de jonge grasmussen, braamsluipers en blauwborsten uit. In de dorpen zijn de jonge spreeuwen, huismussen en koolmezen hun ouders aan het terroriseren. En dat terwijl de eerste steltlopers Texel alweer aandoen, op weg naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden.

De zwarte ruiter is een van die steltlopers, die hun trek naar het zuiden al heel vroeg inzetten. De vrouwtjes vertrekken het eerst uit het broedgebied, soms zelfs voordat de eieren zijn uitgekomen. Het mannetje verblijft dan nog in het broedgebied om de jongen te verzorgen. Deze prachtige soort kun je bij de Mokbaai, de Slufter en aan de zuidkant van de Schorren langs de Vogelboulevard aantreffen.

Lepelaars

De vale gier heeft Texel verlaten, maar dat betekent niet dat er geen leuke en mooie soorten op het eiland meer te vinden zijn. Bij de Geul, de Muy, de Slufter en de Schorren zijn de lepelaars nog druk bezig met het grootbrengen van de jongen. De jongen komen al met een echte lepelsnavel uit het ei en groeien daarna binnen enkele maanden op tot de lepelaars die u op de vele plekken op het eiland kunt zien. In de herfst trekken dezelfde jonge vogels veelal naar Zuid-Europa en Noordwest-Afrika om daar te overwinteren. Een hele reis voor een vogel die nog geen jaar oud is.

Magische geluiden

Het eiland biedt ook in de broedtijd dus veel vogelplezier. Zo kunt u ook het magische geluid van de nachtzwaluw en houtsnip horen in de Dennen, kunt u in Waalenburg genieten van de jonge weidevogels en zijn overal waar u kijkt oudervogels druk bezig met het voeren en opvoeden van de jongen. Ook zijn er in Waalenburg roepende kwartels te horen. Meestal roepen die vroeg in de ochtend of in de avond. Hun ‘kwik-me-dit’ kun je dan een aantal malen achtereen horen.

Vogelgriep

Het geweld van de grote sterns op het Wagejot en bij de Petten blijft, door de ernstige vogelgriep onder deze soort, uit. Het lijkt erop dat andere sterns, zoals de dwergstern en de visdief, er niet zo grootschalig last van hebben. Laten we duimen dat dat zo blijft. Voor de grote sterns is het broedseizoen helaas voorbij, zonder succes.

Steltlopers

Omdat in juli de vogeltrek terug naar het zuiden alweer serieuzer gaat worden zal het aantal waarnemingen van steltlopers snel gaan groeien. Tijdens hoog water zijn deze vogels - zoals rosse grutto’s, goudplevieren, bonte strandlopers, kanoetstrandlopers, zwarte ruiters en groenpootruiters - goed te zien in de Mokbaai, de Slufter en aan de zuidkant van de Schorren langs de Vogelboulevard.

Het Vogelinformatiecentrum organiseert de hele maand juli vogelexcursies langs de Vogelboulevard en in het Nationaal Park Duinen van Texel. Een ervaren gids laat u de steltlopertrek, maar ook de vele jonge vogels graag zien. Kijk voor het aanbod of reserveren van deze excursies op www.vogelexcursiestexel.nl. Veel kijkplezier!

De lepelaars hebben het nog druk
Dit jaar geen broedsucces voor de grote stern
De dwergstern blijft de vogelgriep bespaard