Niels en Eric de Haas onderweg naar de overwinning
Niels en Eric de Haas onderweg naar de overwinning Foto: Laurens Morel / Ronde om Texel

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

240 deelnemers volbrengen 43e Ronde om Texel

Algemeen

Voor de drieënveertigste keer gingen zaterdag catamarans rond het eiland. Om 10.40 uur vertrokken 233 catamaranzeilers en 38 windsurfers bij Paal 17. Van deze 271 deelnemers wisten er 240 de omloop te volbrengen. De eerste deelnemers finishten daar bijna drieënhalfuur later. De line honours, voor de eerst gefinishte boot, gingen naar Eric en Niels de Haas in een Nacra F20. De overallwinnaar op handicap werd bij de duo handed Wik Becker en in de single handed Martin Maat. Bij de windsurfers pakte Freerk Blom de overwinning en daarmee het Nederlands kampioenschap lange afstand. Blom hield daarmee onder andere olympisch kampioen Kiran Badloe en drievoudig wereldkampioen Lilian de Geus achter zich.

Vader en zoon De Haas waren officieel het snelst van allemaal. “In 2014 zeilden we onze eerste Ronde. Dankzij onze sponsor Toplenzen kunnen we om de paar jaar een nieuwe boot zeilen. Dit jaar zijn we begonnen met foilen, met een nieuwe boot een Nacra F20 carbon, en nu staan we hier! Fantastisch!” aldus Niels. Vader Eric vult aan: “Het was een geweldige dag. Bij de start was het lekker rustig en we lagen lang heel dicht bij elkaar. Tot de vuurtoren lagen alle grotere boten lekker en op het wad hebben de A-Cats ontzettend veel risico genomen door vol gas te gaan foilen. De andere boten hebben wat meer behoudend gevaren, maar halverwege Oudeschild kwamen we toch vooraan te liggen. Vervolgens viel in het Molengat de wind helemaal weg, eigenlijk precies zoals Jolbert van Dijk - navigator in The Ocean Race Europe - tijdens de schippersbriefing had voorspeld. Daarna kwam die gelukkig weer een beetje terug.”

Diskwalificatie

Bij de finish leek het erop dat A-Cat zeiler Mischa Heemskerk de winnaar van line honours was geworden. Heemskerk was in een tijd van 3 uur, 23 minuten en 16 seconden als eerste terug bij Paal 17. Echter had Heemskerk ’s ochtends bij de briefing zijn voor de veiligheid verplichte gps-tracker niet opgehaald, waardoor hij bij aankomst op het strand gediskwalificeerd moest worden. Hetzelfde overkwam de eveneens in een A-Cat zeilende Thijs Visser. Hij finishte in eerste instantie als derde in een tijd van 3.30.31 maar werd eveneens uit de uitslag gehaald. In totaal werden zeven catamaranzeilers om deze reden gediskwalificeerd.

Freerk Blom Nederlands Kampioen

De pas 18-jarige Freerk Blom verraste bij de windfoilers vriend en vijand door na 3 uur, 56 minuten en 35 seconden als eerste over de finishlijn te komen in zijn eerste Ronde om Texel en mag zich daardoor ook Nederlands kampioen long distance noemen. “Het was echt ongelofelijk zwaar”, zei hij na afloop. “Er was een heel licht windje, dus het was een kwestie van pompen, pompen, pompen en zorgen dat je eruit komt; dat je meters kunt maken. Het was echt wachten op de vlaagjes. En gewoon gaan en niet loslaten. Ik heb in de voorbereiding hier een kort trainingskamp gedaan met Adriaan van Rijsselberghe. Die heeft zeker hier zo veel ervaring, dat je er snel een hoop informatie van oppikt. Ik ben net geslaagd voor mijn atheneumdiploma, dus we kunnen nu na vier weken weer een reeks van wedstrijden gaan varen. Het was gewoon top; echt superleuk. Wat een mooi evenement is hier neergezet! Volgend jaar ben ik er zeker weer bij ik heb nu een titel die ik moet verdedigen.”

Peter Volwater-wisselbokaal voor De Geus

De Peter Volwater-wisselbokaal, voor de windsurfer met de meest bijzondere prestatie, ging naar drievoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus. De tweevoudig Olympiër wist in een tijd van bijna vijf uur, als enige vrouw, de Ronde te voltooien. “Het was heel zwaar maar ik ben onwijs blij. Na de finish was ik echt helemaal gesloopt. De laatste edities heb ik hier niet kunnen varen vanwege mijn programma. Maar ik ben blij dat het dit jaar paste, dat ik mee kon doen en dat ik hem uit kon varen. Dat kan van de bucketlist af, de Peter Volwater bokaal maakt het extra mooi. We gaan kijken of we het volgend jaar weer in mijn olympische programma kunnen krijgen, maar ik kom sowieso terug naar Texel.”

Recordhouder Loos nu op 41 deelnames

Zeiler Gerard Loos wist ondanks de benodigde materiaalpech de Ronde om Texel te volbrengen en zet hiermee zijn aantal deelnames aan de Ronde op 41, een absoluut record. Loos: “Het was niet gemakkelijk vandaag. Bij Paal21 kwam de mast langzaam naar beneden. Maar we zijn rustig gebleven, hebben alles gestreken en de mast vervolgens weer omhoog gezet. Toen konden we verder en daarna was het eigenlijk best goed te doen. Het was een heerlijke Ronde, zowel op het water als op de kant.”

Mischa Heemskerk was de snelste, maar werd gediskwalificeerd
Freerk Blom op de windfoil naar zijn nationale titel