Strandhuisjes op het Texelse zand; het kan niet overal
Strandhuisjes op het Texelse zand; het kan niet overal Foto: Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Dit jaar geen strandhuisjes bij paal 15 en delen 17, 19 en 28

Algemeen

Op de stranden bij paal 15, paal 17 (zuid), paal 19 (zuid) en paal 28 (naaktstrand) kunnen in dit strandseizoen geen huisjes worden geplaatst. Deze conclusie hebben het hoogheemraadschap en de gemeente getrokken na het bekijken van de breedte en hoogte van de kust.

In maart werd de eigenaren al gemeld dat het strand hier en daar door stormen te smal was geworden. Alles werd op alles gezet om plaatsing toch mogelijk te maken, maar dat is niet overal gelukt. Half mei bleken de hoogte van het strand en de hoeveelheid zand op bovengenoemde plekken nog steeds onvoldoende.

Opslag op parkeerterreinen

De eigenaren zijn hierover vorige week geïnformeerd. Zij mogen hun huisje - als zij geen andere opslagmogelijkheid hebben - stallen op het parkeerterrein bij paal 15 of paal 17. Er mag geen onderhoud worden gedaan aan de strandhuisjes, in verband met mogelijke verontreiniging.

Zandsuppletie

Waarschijnlijk kunnen er in 2023 wel weer huisjes worden geplaatst, de grillen van de natuur daargelaten. Er staan voor de Texelse kust zandsuppleties op het programma.