Bunker Texla
Bunker Texla Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texla geopend op Bunkerdag

Algemeen

De bunker Texla, even ten noorden van Den Burg aan de Kogerweg gelegen, is aanstaande zaterdag open voor publiek. Op 28 mei is het namelijk Bunkerdag langs de hele Nederlandse kust. Bij Texla kan het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur terecht om een kijkje te nemen. Vrijwilligers geven er tekst en uitleg over de bijzondere geschiedenis van deze bunker.

Er zijn vondsten uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld en ander materiaal, dat het leven van die tijd illustreert. Uiteraard is er ook ook veel te zien over de Georgische opstand, waardoor de oorlog op Texel nog twee weken langer duurde dan in de rest van Nederland. Deze bunker speelde daar een belangrijke rol in.

De entree kost aan de deur vier euro voor volwassenen, twee euro voor kinderen. Wie via de website www.bunkerdag.nl al een ticket hebben bemachtigd, mogen daar ook gebruik van maken. De Atlantikwall had grote invloed op het leven aan de kusten van West-Europa. Door deze te tonen, wil de organiserende stichting Europees Erfgoed Atlantikwall bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over actuele vraagstukken rond deze thematiek.