De fanfare van DEK is onderweg naar een buitengewoon optreden
De fanfare van DEK is onderweg naar een buitengewoon optreden Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zaterdag Buitengewoon Texel en BUTE van de Lions

Algemeen

Ons wacht het drukste weekeinde van het jaar en vanuit dat besef zijn op Texel voor zaterdag twee grote evenementen op touw gezet. De stichting Texel Cultuureiland brengt van 12.00 tot 22.00 uur in Den Burg een uitmarkt onder de naam Buitengewoon Texel. De Lions Club houdt van 12.00 tot 20.00 uur BUTE, een fair met onder meer de fameuze Lionsveiling op het landgoed De Bonte Belevenis bij Den Hoorn.

Van muziekevenement tot musea, van galerie tot kunstschilder, van workshop tot theater; naast rust, ruimte en natuur is cultuur de vierde pijler van het eiland. Inwoners en bezoekers kunnen zaterdag op de markt zien wat Texel aan cultuur te bieden heeft. Daarnaast zijn er optredens van muzikanten en straatartiesten. Organisatoren van festivals als Klassiek op Zondag, Sunny Side Up, SunBeats, Waves en Texelblues presenteren zich eveneens en de strandfestivals worden vertegenwoordigd door dj’s op het hoofdpodium. Voor Texelblues treedt Eamonn McCormack op. Er zijn twee buitenpodia, op de Groeneplaats en het Glazen Paleis, en twee binnenpodia, in het Schoutenhuys en in de Burghtkerk. Op de website www.texelcultuureiland.nl is te zien wie wanneer gaat optreden.

Gemeentelijke cultuurprijs

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie initiatieven genomineerd voor de gemeentelijke Cultuurprijs 2022: het festival Opera 4-daagse, het evenement Skemere en de productie Skommelnacht. Het winnende evenement wordt tijdens deze uitmarkt om 16.00 uur bekend gemaakt op de Groeneplaats. De uitreiking wordt verzorgd door wethouder Remko van de Belt.

Kunstzomer Texel

Uitmarkt Buitengewoon Texel is ook de start van Kunst Zomer Texel. Vanaf 28 mei kunnen de Texelaars en de gasten van het eiland langs vier routes een bezoek brengen aan galeries, exposities, ateliers en kunstenaars. In vergelijking met vorig jaar zijn er een paar aanpassingen. Er doen ruim veertig kunstenaars aan mee en er zijn vier routes: Noord, Den Hoorn, Hoge Berg en Den Burg. De routes zijn gekoppeld aan een vaste dag in de week. Een overzicht van dit alles is te vinden in de handzame Kunst Zomer Texel Gids, verkrijgbaar bij de VVV en bij logiesverstrekkers. De routes zijn af te leggen van 28 mei tot 1 oktober.

BUTE bruist van de activiteiten

Bubbelvoetbal, broodjesbakken, verhalen over de visserij en aangespoelde walvissen; het is een greep uit de diverse activiteiten zaterdag zijn te beleven op het nieuwe evenement BUTE van Lions Club Texel op landgoed De Bonte Belevenis. Er is daar tevens een fair, er kunnen een hapje en een drankje worden genuttigd, er is entertainment en om 16.30 uur wordt er de Lionsveiling gehouden; hiermee haalt deze serviceclub jaarlijks geld op voor goede doelen. Op www.butefair.nl is te zien wat er allemaal voor bijzondere kavels worden geveild.

Walvisdeskundigen

Een van de meest in het oog springende activiteiten is het ‘hoorcollege voor kinderen’ over walvissen. De Texelse walvisdeskundigen Adrie Vonk, Jeroen Hoekendijk en Pierre Bonnet vertellen over aangespoelde walvissen en ze hebben een skelet van een walvis bij zich om dat aan kinderen te laten zien. Bijzonder zijn ook de verhalen van visserman Kees Boersen uit Oudeschild. Hij was meer dan veertig jaar op zee en vertelt daar graag over. Andere activiteiten zijn yoga voor kinderen en volwassenen, rondleidingen van Staatsbosbeheer door de directe omgeving, boogschieten voor kinderen en schapenboer Jan Willem Bakker van De Waddel neemt wat schapen mee om daarover te vertellen. Ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje en van het entertainment op het podium.

Zowel de Uitmarkt Buitengewoon Texel als het evenement BUTE van de Lions is zaterdag gratis toegankelijk.

Walvisdeskundige Adrie Vonk zal zaterdag BUTE opluisteren met een mooi verhaal (Foto: Henk Cornelissen)