Frans Biesboer vindt de bijzondere vlinder terug in de bijkeuken
Frans Biesboer vindt de bijzondere vlinder terug in de bijkeuken Foto: Klaas de Jong/vogelsoptexel.nl

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Bijzondere zuidelijke gast aan gevel in Oudeschild

Algemeen

Tegen de gevel van een huis aan de Ruyterstraat in Oudeschild zat afgelopen dinsdagochtend een heel bijzondere vlinder. De bewoner, Frank Biesboer, herkende hem als een gestreepte pijlstaart (Hyles livornica), een soort die normaalgesproken voorkomt in Zuid-Europa, Afrika en Azië.

Frank meldde het beest, met een spanwijdte van een slordige zeven centimeter, met een foto op de website Waarneming.nl, waarna hem werd bericht dat ook in Engeland de laatste dagen enkele waarnemingen van deze soort waren geweest. Volgens de Vlinderstichting zijn er tot nog toe pas enkele tientallen waarnemingen van deze zeer zeldzame trekvlinder in Nederland bekend.

Van de gevel naar de bijkeuken

Na zijn melding op Waarneming.nl bekend werd, werd Frank gelijk gebeld door enkele fanatieke vlinderaars, maar helaas was de zeldzaamheid al gevlogen voordat er mensen konden komen kijken. Later op de dag bleek dat de vlinder ongemerkt naar binnen was gevlogen en konden de liefhebbers alsnog ’s avonds komen kijken bij Frank in de bijkeuken, waar hij aan de muur een plekje had gevonden.

Grote nachtvlinder

Pijlstaarten zijn doorgaans grote nachtvlinders die je maar zelden overdag ziet. De kleinere soorten zie je vaak wel overdag, zoals de glasvleugelplijlstaarten die nu alweer langs de Ploeglanderweg en de Tureluur op de Koekoeksbloemen vliegen. De naam ‘pijlstaart’ is afgeleid van het puntige uitsteeksel op het achterwerk van de rupsen. De grootste in Nederland voorkomende pijlstaart is de ligusterpijlstaart, met een spanwijdte van wel twaalf centimeter.

Wil je ook op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van vlinders? Meld je dan aan voor de vlinderwerkgroep van IVN Texel. Voor de fanatieke vlinderaars is er een appgroep voor de laatste nieuwtjes. Hiervoor kun je je opgeven bij Klaas de Jong, T: 06-21809865.