Een van de zeepaardjes, nog in het wandaquarium
Een van de zeepaardjes, nog in het wandaquarium Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zeepaardjes vanuit opvang Ecomare terug naar zee

Algemeen

Het wordt al traditie: half mei kunnen de zeepaardjes uit de opvang van Ecomare terug naar zee. Net als vorig jaar namen de duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra deze taak met liefde op zich. Maandagavond hielpen ze de zes diertjes een eindje op weg.

De zes zijn allemaal kortsnuitzeepaardjes, de soort die het meest voorkomt in de Noordzee. Ze waren in de winter aangespoeld, verkleumd en daardoor bewegingloos. Strandwandelaars brachten ze in zakjes zeewater naar Ecomare. Daar hebben ze in een wandaquarium overwinterd.

Engelengeduld

Dierverzorger Jarco Havermans heeft de zeepaardjes met engelengeduld gevoerd. De visjes kregen heel kleine garnaaltjes, mysis, te eten. Bij sommige duurde het lang voordat ze actief gingen eten. Door de mysis met een pincet voor hun neus te houden, stimuleerde Jarco hun eetgedrag. Uiteindelijk gingen ze allemaal eten als de kreeftjes in het water werden gedaan.

Zeewater warm genoeg

De zeepaardjes zijn net zo lang bij Ecomare gehouden tot het water in zee voldoende was opgewarmd. Hun soortgenoten die in de Noordzee hebben overwinterd, hebben dat in de diepere delen gedaan, waar het minder koud is. Zeepaardjes verlangen naast een watertemperatuur van minstens 10 graden, ook wier om zich met hun staart aan vast te kunnen houden. Boukje en Reinier hebben ze daarom in een wierveld losgelaten.