De kuilenkrans aan de Bijenkorfweg (Foto: Archeologie West-Friesland)
De kuilenkrans aan de Bijenkorfweg (Foto: Archeologie West-Friesland) Foto: Archeologie West-Friesland

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Kuilenkrans uit Midden-Bronstijd achter De Bijenkorf

Algemeen

Achter buurthuis De Bijenkorf in Oosterend is vermoedelijk een zogeheten kuilenkrans uit de Midden-Bronstijd aangetroffen. Op deze plek, waar voorbereidingen voor de nieuwbouw van woningen worden getroffen, is door archeologisch onderzoek wederom een stuk geschiedenis van Oosterend blootgelegd. De conclusie van de deskundigen is dat dit deel van Oosterend wel werd gebruikt in de prehistorie, maar vermoedelijk niet werd bewoond.

Het gaat om een krans van ovale kuilen met een totale diameter van vier meter. Op basis van de vorm en de kleur van de vulling kan deze worden gedateerd in de Midden-Bronstijd, tussen 1800 en 1100 voor Christus. Over de functie van dergelijke structuren is veel discussie gevoerd. Voor de archeologen is het aannemelijk dat ze een magisch-religieuze betekenis hadden.

Greppel uit latere periode

Mogelijk is de grond die vrijkwam bij het graven van de kuilen, gebruikt om binnen de krans een kleine heuvel op te werpen, afgedekt met graszoden. Dat zou voor de onderzoekers verklaren waarom een latere greppel precies om de krans heen loopt. Wellicht dateert deze greppel van de Midden-IJzertijd of Late IJzertijd, twee perioden tussen 500 en 12 voor Christus.

Strijd tegen het zeewater

Tijdens het onderzoek zijn eveneens sporen van de strijd tegen het oprukkende zeewater in de late Middeleeuwen gevonden. Vooral in de twaalfde en dertiende eeuw nam overlast door overstromingen toe.

Achtergrond

Aan de Bijenkorfweg wil de gemeente de bouw van 21 sociale huurwoningen, vier koop- of huurwoningen in de vrije sector en drie vrije kavels mogelijk maken. Voordat grond bouwrijp wordt gemaakt, moet eerst archeologisch onderzoek worden gedaan en dat is in dit geval twee weken geleden gebeurd. Met lange sleuven van drie meter breed is de grond door Archeologie West-Friesland onderzocht. De vondsten worden gedigitaliseerd en gearchiveerd en dit alles levert geen vertraging op voor de te woningbouw, aldus de gemeente.