Burgemeester Uitdehaag en stichtingsvoorzitter Minderhoud bezegelen de overeenkomst
Burgemeester Uitdehaag en stichtingsvoorzitter Minderhoud bezegelen de overeenkomst Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Gemeente Texel ook partner van Sail Den Helder in 2023

Algemeen

De gemeente Texel is opnieuw partner geworden van Sail Den Helder, het grote zeilevenement dat van 29 juni tot en met 2 juli 2023 zal worden gehouden. Hiertoe hebben burgemeester Michiel Uitdehaag en Arian Minderhoud, voorzitter van de stichting Sail Den Helder, een partnerovereenkomst ondertekend.

Evenals in 2017 is Texel er weer toe bereid zich te promoten op het evenemententerrein. In 2017 gebeurde dat met een Texeldorp. Wat het in 2023 gaat worden, is nog niet besloten. Wel vinden er gesprekken plaats met de gemeenten Texel, Den Helder en Hollands Kroon - waartoe Den Oever en Kolhorn behoren - en de provincie om wederom iets gezamenlijks te organiseren.

Pre-Sail in Oudeschild

De handtekeningen werden woensdagochtend gezet aan boord van de Rival in de haven van Oudeschild. De Rival heeft tijdens Sail Den Helder in 2017 ’s nachts meerdere malen Texelaars van Den Helder teruggevaren naar Texel. Het ging om personen die daar in het Texeldorp stonden en om bestuurders die deelnamen aan de activiteiten in Den Helder. Aan de vooravond van het grote evenement, op 28 juni 2023, wordt in Oudeschild een Pre-Sail gehouden, zoals dat ook de vorige keer, in 2017, het geval was. Op 29 juni zijn alle ‘tall ships’ te bezichtigen op de Rede van Texel. Voor de Texelse Pre-Sail wordt door Stichting Rede van Texel een programma opgesteld, waarbij aandacht wordt gegeven aan het maritieme karakter van de Oudeschilder haven en Texel. De gemeenteraad van Texel heeft € 15.000 beschikbaar gesteld om dit evenement te sponsoren. Uit ervaring van 2017 is bekend dat het evenement meer kost, maar dat er ook andere sponsoren mogelijk zijn.

Rede van Texel

Het gemeentebestuur heeft Stichting Rede van Texel gevraagd ook aandacht te besteden aan de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee. En natuurlijk wordt ook in 2023 de jaarlijkse Rede van Texel, een toespraak van een bekende persoon, gehouden. Dit jaar wordt deze overigens gegeven op vrijdag 24 juni door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, in de Maartenskerk te Oosterend. Normaal gebeurt dat in de Zeemanskerk in Oudeschild, maar die wordt momenteel gerenoveerd.

Betrekken jeugd

Net als in 2017 wordt in het programma nadrukkelijk aandacht besteed aan de Texelse schooljeugd. Zowel Stichting Sail Den Helder als de gemeente Texel vinden het belangrijk jongeren bij het evenement te betrekken. Texel maakt dan ook gebruik van het aanbod van Sail Academy, om twee onderzoeken door de jeugd te laten doen. De scholieren wordt gevraagd aan te geven hoe mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor vrijwilligerswerk in de watersport. Gebleken is dat er onvoldoende vrijwilligers zijn om jeugd te trainen in de watersportbranche. Wellicht is dit advies ook bruikbaar voor ander vrijwilligerswerk. Daarnaast is aan de jongeren van InHolland en het ROC gevraagd te onderzoeken welke maritieme bedrijvigheid in de haven van Oudeschild mogelijk en wenselijk is.

Duurzaamheid

Naast het betrekken van jongeren is ‘duurzaamheid’ een ander belangrijk thema binnen het evenement. In Oudeschild is de complete walstoomvoorziening zelfvoorzienend is en daarmee had Texel vorig jaar de primeur voor Nederland. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen van de visserijcoöperatie CIV Texel. Daardoor hoeven voor de schepen geen generatoren te worden gebruikt en zijn er altijd voldoende afnamepunten en voldoende waterdruk in de haven om alle schepen van drinkwater te kunnen voorzien. Hierdoor wordt het risico van legionella en andere besmettingen geminimaliseerd.

Cruise in Company vanuit Harlingen

Dit jaar is in Harlingen de Sail en deze eindigt op 17 juli. Vervolgens gaan de tall ships naar Antwerpen, waar ze 22 juli moeten aankomen. Onderweg mogen de tall ships de havens die aan de route liggen, aandoen. Ook de Oudeschilder haven is hiervoor aangeboden. Stichting Rede van Texel heeft overwogen een programma voor de bemanning te organiseren. Maar omdat het heel onzeker is of er een tall ship naar Texel komt, is besloten hiervan af te zien. Echter, ook is besloten de deelnemers te wijzen op de haven van Den Helder, waar wel een programma wordt aangeboden.

Een groots maritiem feest

Sail Den Helder belooft in 2023 een groots maritiem feest te worden met tientallen imposante tall ships, schepen van het varend erfgoed en mooie publieksevenementen op de kades. In totaal worden er zo’n 360.000 bezoekers verwacht. “Het bestuur van Sail Den Helder is blij met de steun van de gemeente Texel en trots dat Den Helder de starthaven zal zijn van de Tall Ships Race in 2023”, aldus voorzitter Arian Minderhoud. Sail Den Helder wordt gelijk met de Marinedagen gehouden.

Meer informatie over het een en ander is te vinden op de website van Sail Den Helder.