Aan het eind van het landhoofd wordt nog gewerkt aan het keerpunt
Aan het eind van het landhoofd wordt nog gewerkt aan het keerpunt Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Landhoofd Het Noorden bij De Cocksdorp bijna klaar

Algemeen

De gemeenteraad gaf vorige week een verklaring van geen bedenkingen af voor de vernieuwing van landhoofd Het Noorden bij De Cocksdorp. Dat betekende dat de omgevingsvergunning voor dit werk kon worden verleend, via de korte afwijkingsprocedure.

Maar goed ook, want de renovatie van deze strekdam bij het Haventje van Sil was al een tijdje begonnen. Raadslid Nick Ran (VVD) was al ter ore gekomen dat het werk, een initiatief van de stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp, helemaal af was. Zo ver was het nog niet; dinsdag werd er in elk geval nog gewerkt aan het keerpunt aan het einde van de steiger.

Afgezien van handhaving

Burgemeester Michiel Uitdehaag was ook duidelijk geworden, dat het werk al in gang was gezet en gaf toe dat hij daar, strikt genomen, als handhaver een kijkje had moeten nemen. Maar de hand werd over het hart gestreken. Het is iets relatief kleins, zo werd gesteld. Het werk wordt in zijn geheel uitgevoerd door vrijwilligers en de vertraging in de procedure is vooral aan de gemeente te wijten. Daarom hield de gemeenteraad het maar bij een ‘iets te enthousiaste uitvoering’ en werd het niet nodig geacht hierop nog actie te ondernemen.

Toegankelijk voor rolstoelers

De strekdam is overkapt met een houten vlonder. Aan het eind daarvan is een keerpunt gemaakt, waardoor gebruikers van een rollator of rolstoel er kunnen manoeuvreren. Dit werk volgt op de aanpassingen op de dijk, die voor mindervaliden toegankelijk is gemaakt. Doordat het keerpunt boven water is bedacht, hoefde de dam niet te worden uitgebreid en was een ingewikkelde procedure niet nodig.