Jacqueline Jimmink met haar zeven gezellen
Jacqueline Jimmink met haar zeven gezellen Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zeven Texelse gezellen in ‘ambacht & metaal’

Algemeen

Zeven Texelse kinderen (gezellen) hebben in cursusblok 4 een uniek traject Ambacht & Metaal gevolgd via ACT, onderdeel van het project naar het IJslandse model voor de jeugd van de gemeente Texel. Anouk Huisman, Inge Witte, Yentel Kooger, Jayden Kooger, Daisy Oosterhof, Isa van der Star, Mohammad Salama legden daartoe zaterdag een proeve van bekwaamheid af, in de vorm van een meesterstuk, met goed gevolg.

Dit deden ze samen met hun ouders, grootouders, broers of zus, waarbij zij de meester waren en de familie de gezellen. Zo konden zij de opgedane vaardigheden aan hun familie doorgeven en hun bekwaamheid tonen. Dit deden ze met groot succes. Ze maakten een prachtig meesterstuk.

Negen weken in de leer

Deze gezellen tussen de 9 en 17 jaar oud zijn in het JMJ Ambachtsatelier van Jacqueline Jimmink negen weken in de leer geweest in creatieve metaalbewerking. Ze hebben leren werken in metaal: handgraveren, emailleren, koperslaan, boren, knippen, buigen en knijpen. De zeven leerlingen eindigden zaterdagochtend met een laatste les, de proefopdracht voor het meesterstuk en een eindexpositie van de door hen gemaakte werkstukken. Ze ontvingen daarvoor een gezellendiploma. Het werd afgerond met een Meesterstuk Praktijk & Theorie waarin ze hun kennis en vaardigheden met goed gevolg toonden.

Nieuwe cursussen

Behalve aan Texelse kinderen en jongeren – die vanuit het ACT-project van de gemeente gratis mogen deelnemen – geeft vakdocent en meestergraveur Jacqueline Jimmink van JMJ Ambachtsatelier ook lessen in creatieve metaalbewerking aan volwassenen in haar eigen atelier. Per 1 mei beginnen daar nieuwe cursussen voor alle leeftijden. Het cursusaanbod voor Blok 5 is te vinden op www.acttexel.nl of www.jcrafts.nl.