Vlnr: Richard, Claudia en Hans in Gastro Pub Mans
Vlnr: Richard, Claudia en Hans in Gastro Pub Mans Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De Wereld van de Ondernemer: Gastro Pub MANS

Advertorials

Een vertrouwd adres met een nieuwe opzet op het gezelligste plein van Den Burg. Dát is Gastro Pub MANS op de Stenenplaats. Op deze plek in het centrum van het dorp gaat de familie Segers al decennialang met de tijd mee. Met Gastro Pub MANS maken Richard Segers, zijn vrouw Claudia en broer Hans de switch van traditioneel dineren naar shared dining waarin kleine porties oftewel bites centraal staan. Hier zit én eet je goed in een gezellige ongedwongen sfeer.

Het drietal liep al langer met het idee rond om over te stappen naar een nieuwe kaart, die voornamelijk uit bites bestaat. Richard: “Het is een trend dat mensen tegenwoordig liever wat langer doorborrelen met wat eten erbij dan dat ze ’s avonds uit eten gaan met alle toeters en bellen die daarbij horen.”

Veel of weinig trek

“Het grote voordeel van bites is dat je meerdere gerechten kunt uitproberen. Bij ons heb je een ruime keuze van kwalitatief goede gerechten waarbij de prijs-kwaliteitverhouding ook dik in orde is. En het mooie is: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Heb je veel trek of wil je het eten met elkaar delen, dan bestel je wat meer. Wil je alleen wat hartigs bij de borrel, dan bestel je wat minder. Bijbestellen kan natuurlijk altijd. Ook ouders met kinderen zijn enthousiast over de nieuwe opzet. Van meerdere ouders hebben we al meegekregen dat zo’n tafel vol met lekkere gerechtjes, uitnodigend werkt voor kinderen en dat ze eerder geneigd zijn om nieuwe dingen uit te proberen.”

Nieuwe kaart

De bites zijn niet de enige verandering op de kaart van Gastro Pub MANS. Ook de lunchkaart is er onder handen genomen. Richard: “Je ziet tegenwoordig veel van die fantasierijke broodjes op de kaart staan. Hebben we zelf ook gehad. Ziet er prachtig uit, maar elke keer als ik een bord met zo’n enorm broodje voor mijn neus krijg vraag ik me af hoe ik dat in hemelsnaam naar binnen moet werken. Wat een gedoe! Daar zijn we nu van afgestapt. Op onze nieuwe lunchkaart staan maar liefst zes verschillende tosti’s én een hele hoop heerlijke clubsandwiches. Net zo lekker als die weelderige broodjes, maar het eet een stuk gemakkelijker.”

Toplocatie, topterras

Naast de nieuwe kaart, is het terras dé troefkaart van Gastro Pub MANS. Op het terras, midden op de Stenenplaats, is het de hele dag door goed toeven. Er is altijd wel een plekje te vinden waar je lekker met je snufferd in de zon kunt zitten. Prefereer je de schaduw? De grote kastanjeboom op het midden van het plein biedt natuurlijke schaduw en anders kun je altijd nog plaatsnemen onder de zonwering. Ook onder de luifel zit je prinsheerlijk. Hier zit je eerste rang als je houdt van ‘mensen kijken’.

Engelse pubvibe 

Binnen in Gastro Pub MANS hangt weer een totaal andere sfeer. Je moet even twee keer knipperen met je ogen, want zodra je je voet over de drempel zet waan je je in een typisch Engelse pub. Geen toeval, want Richard heeft een grote voorliefde voor de Engelse pub culture. Hoe dat zo gekomen is? “Ik ben gek van voetbal”, zegt Richard. “In elk land met een mooie voetbalcompetitie heb ik een voetbalclub die ik nadrukkelijk volg. Het is mijn streven al mijn favoriete clubs een keer te bezoeken.”

Voetbalreizen

Aan de muren in de gastro pub hangen dan ook allerlei soorten voetbalparafernalia, die Richard heeft meegenomen tijdens zijn vele voetbalreizen. “Als je goed oplet kun je ongeveer zien welke voetbalteams bij mij favoriet zijn”, gaat hij lachend verder. “In Engeland was ik altijd supporter van Liverpool. Totdat ik bij toeval bevriend raakte met een Engelsman die fan was van Sheffield United. Hij nodigde mij uit een keer een wedstrijd van Sheffield te bezoeken. Zo’n dag begint altijd in de pub, maar het gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. Bij ons is het vaak zo dat iedereen in het café zijn eigen groepje opzoekt. In Sheffield begeef je je in een los verband van allemaal totaal verschillende mensen; van bankiers tot lasbranders en van jonge gasten tot oude opa’s. En iedereen heeft het naar zijn zin met elkaar. Die sfeer is uniek en de pub speelt daarin een belangrijke rol. Dat is dé inspiratiebron geweest voor ons interieur.”

MANS Stout

Het huiskamergevoel dat je in de Britse pubs vindt, heeft Richard dus één-op-één doorvertaald naar Texel. “Wat voor mij ondernemen leuk maakt, is de vrijheid om van je eigen zaak iets te maken dat past als een jas. En dat is met Gastro Pub MANS voor mij nu het geval. Wat ik bijvoorbeeld ontzettend leuk vind, is dat we vanaf dit weekend een nieuw stoutbier op de tap hebben dat exclusief voor ons wordt gebrouwen door Brouwerij TX. De MANS Stout, zo heet het nieuwe bier, is een knipoog naar Guinness, waar ze in het Verenigd Koninkrijk ook gek op zijn. Als je een echte pub wilt zijn, moet je stout schenken!” MANS Stout is niet het enige bier dat Richard exclusief laat brouwen voor zijn zaak. Brouwerij Diks maakt al enige tijd het Kastébier voor Gastro Pub MANS, een heerlijk licht Hefeweizen - bovengistend tarwebier - geïnspireerd op het in Duitsland mateloos populaire merk Paulaner. 

Geboren op de Stenenplaats

Richard is een ondernemer die altijd vooruit kijkt en niet bang is om af en toe het roer om te gooien. Een eigenschap die hij van zijn ouders heeft meegekregen. “Mijn ouders zijn op de Stenenplaats begonnen als horecaondernemers in het pand hier schuin tegenover. Hans en ik zijn geboren in het huis naast de Oudheidkamer, dus de Stenenplaats is écht ons thuis. Op een gegeven moment is mijn moeder op deze plek verdergegaan; eerst met Koffieshop De Steenenplaats, daarna met een croissanterie en ijssalon en weer later met een eetcafé. In het pand naast ons heeft Hans nog een pannenkoekenhuis gerund, waarna ik het van hem overnam om op die plek te starten met Café MANS. Het café is nu verkocht zodat wij ons volledig kunnen toeleggen op Gastro Pub MANS. Voor ons klopt het nu helemaal. Het enige waar we nog wel eens tegenaan lopen is dat niet iedereen goed bekend is met het fenomeen ‘gastro pub’. Is het een café of toch iets anders? Mensen kunnen het nog niet helemaal plaatsen, terwijl aan de andere kant van Het Kanaal iedereen het verschil tussen een pub en een gastro pub kent. Een gastro pub is dus een plek waar je in een ongedwongen sfeer kwalitatief goed kunt eten. En wij geven daar nu weer onze eigen draai aan door te focussen op kleine porties oftewel bites.”

Kwestie van timing

Dat Richard, Claudia en Hans ervoor kiezen de nieuwe opzet nú door te voeren is geen toeval. “We hebben gewacht op het juiste moment om onze plannen te introduceren”, gaat Richard verder. “Het heeft er alles mee te maken dat ons team goed op orde is. We hebben een fijne mix van vakmensen en seizoenkrachten. Zo is het team vorig jaar versterkt met twee nieuwe koks die heel erg met ons hebben meegedacht over de nieuwe opzet. Onze seizoenkrachten bestaan grotendeels uit Texelse jongeren met meer en wat minder ervaring. Ik ben er best trots op dat onze seizoenkrachten gemiddeld vijf jaar bij ons blijven. Het team stáát nu als een huis en dat is ook gewoon een voorwaarde als je aan een nieuw hoofdstuk gaat beginnen. We zijn sowieso zes dagen per week open van 10.00 tot 20.00 uur en we streven ernaar zeven dagen per week open te kunnen zijn. Maar zoals bij alles wat we doen geldt: we doen het goed of we doen het niet. Ik nodig iedereen van harte uit om een keer langs te komen en onze gerechtjes te proberen. Of anders in ieder geval om onze MANS Stout te proberen!” Scan voor openingstijden en reserveringen de QR-code in de foto! 

Gastro Pub MANS

Stenenplaats 9, Den Burg

T: (0222) 320572

I: www.gastropubmans.nl