Sijb Vlaming, personal trainer
Sijb Vlaming, personal trainer Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

De Wereld van de Ondernemer: Sijb Vlaming Personal training

Advertorials

Sinds deze zomer is Texel een ondernemer rijker, Sijb Vlaming is namelijk in juli begonnen met zijn eigen bedrijf als personal trainer en coach. “Mensen kunnen bij mij komen met een bepaald doel dat ze willen behalen, waarbij ze een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat kan gaan om afvallen, maar ook het bereiken van een ideaal lichaamsbeeld of het trainen van bepaalde spiergroepen. Ik help mensen graag bij het maken van een duurzame verandering die goed is vol te houden.”

Wat voor Sijb van groot belang is, is het begrijpen van de motieven achter de keuzes van mensen. Hij gelooft dat iedereen in relatief korte tijd zijn of haar ideale lichaamsvorm kan bereiken, maar dat het behoud ervan de echte uitdaging is. “Daarom is het belangrijk om juist de psychologische kwesties te bekijken, die spelen meestal een grotere rol in het maken van een verandering dan de lichamelijke kwesties.”

Persoonlijke aanpak

Sijb hanteert een persoonlijke aanpak en stemt zijn diensten volledig af op de individuele behoeften van zijn cliënten. “Met sommige klanten heb ik alleen online één keer in de week contact en bespreken we hoe het schema ging en hoe dat beviel. Het kan in zo’n geval heel erg helpen om mij als stok achter de deur te hebben. Dat kan genoeg zijn om te helpen om jezelf te motiveren. Maar sommige mensen vinden het prettiger als ik een aantal keer mee ga naar de sportschool. Ook is er de mogelijkheid om bij mij thuis te sporten voor mensen voor wie de sportschool nog een te grote drempel is om over te gaan. Daarom bied ik drie verschillende pakketten en trajecten aan, afhankelijk van hoeveel begeleiding je graag wilt en wat je ervaring is met sporten. Verder heb ik altijd ruimte voor losse sessies als daar behoefte aan is.”

Drijfveer

“Zelf ben ik op jonge leeftijd al begonnen met voetballen, tennis en hardlopen. Toen ik zestien was besloot ik dat ik marinier wilde worden en ben ik begonnen met krachttraining. Dat doe ik nu nog steeds en het fysieke werk ligt me goed. Ik vergelijk het sporten in mijn leven wel eens met wat voor anderen tandenpoetsen is. Ik denk er niet over na, het gaat vanzelf. Door de jaren heen heb ik dus veel kennis opgedaan en met die ervaring ben ik in eerste instantie vrienden en familie gaan helpen. Toen kreeg ik vaak al de opmerking: ‘Waarom ga je daar niet iets mee doen?’ Het zat al wel een tijdje in mijn hoofd. Daarnaast heb ik vorig jaar heb ik zelf meegedaan aan een transformatiecompetitie, die werd georganiseerd door een personal trainer uit Amerika. Daarbij kreeg ik een training- en voedingsschema, en had ik vier weken de tijd om een zo groot mogelijke transformatie te maken. Die wedstrijd heb ik gewonnen, dus dat was gaaf. Daardoor zag ik hoe je in een korte tijd een grote verandering kunt maken en dat heeft mij geïnspireerd om daar anderen ook bij te gaan helpen. Zodoende ben ik begonnen met een hbo-studie Lifestyle coach, heb ik daarna mijn papieren gehaald als personal trainer en ben ik van start gegaan.”

Realistische doelen

“Onrealistische verwachtingen kunnen contraproductief zijn, dus is een belangrijke start van een traject is het stellen van een realistisch doel. Als iemand in een week tien kilo wil afvallen, is dat natuurlijk niet te doen. Maar soms komen mensen ook juist met te lage verwachtingen van zichzelf binnen. Ook als het gaat om het vormgeven van het traject, moet je realistisch blijven. Daarom vraag ik of je een dag of vijf kunt bijhouden wat je precies eet, als je bij mij komt. Dan kan ik rekening houden met wat je wel of niet lust in een voedingsschema. Zo krijg je een schema dat voor jou werkt. Het is de bedoeling dat je een normaal voedingspatroon opbouwt, waar ook zeker ruimte is voor af en toe een biertje en een feestje. Wat sporten betreft gaan we ook op zoek naar wat bij je past. Niet iedereen vindt het leuk om naar de sportschool te gaan en er zijn natuurlijk ook andere opties om fitter te worden. Als iemand bijvoorbeeld erg houdt van wandelen, kan dat ook een goede optie zijn om meer te bewegen.”

Sportschool

“Er zijn veel mensen die een negatieve connectie maken met de sportschool, ook vaak door de sociale factor; dat vind ik erg jammer. Het kan best een drempel zijn om de stap te zetten om überhaupt naar de sportschool te gaan. Ik vind het dan ook een sport om mensen in te laten zien, dat er alleen maar voordelen zitten aan de sportschool. Het leuke aan mijn werk is dat ik in aanraking kom met mensen die helemaal geen affiniteit hebben met sport, die dan na een aantal weken ook gaan inzien hoe leuk het kan zijn.”

Steuntje in de rug

“Mijn doel is dat mensen gezonde routines gaan opbouwen en inzien waar en hoe ze betere keuzes kunnen maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze mij daarna niet meer nodig hebben. Ik vind het leuk mijn kennis en vaardigheden aan mensen door te geven, waardoor andere mensen ook een gelukkiger en leuker leven kunnen leiden.”

Mensen kunnen bij Sijb altijd terecht voor een vrijblijvend intakegesprek om in gesprek te gaan over wat ze graag willen bereiken en wat voor hulp ze daarbij zoeken.

Sijb Vlaming Personal trainer en Coach

T: 06-11420730
E: sijbvlaming@hotmail.com
Instagram: sijbvlamingpersonaltraining