Lara Kiljan: "Je koopt een huis en je eindigt met een eigen bedrijf!"
Lara Kiljan: "Je koopt een huis en je eindigt met een eigen bedrijf!" Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De Wereld van de Ondernemer: Wijnhuis Oosterend

Advertorials

Twee jaar geleden waren Lara Kiljan en Wouter Henrichs op zoek naar een koopwoning op Texel. Ze kwamen uit bij Kerkstraat 11, het voormalige Wijnhuis Oosterend, en waren op slag verliefd. Het stel kocht het karakteristieke pand én besloot bovendien de roemruchte slijterij nieuw leven in te blazen. Gewapend met de geheime receptuur van de vele likeuren en een flinke dosis lef en enthousiasme, hebben Lara en Wouter Wijnhuis Oosterend in amper anderhalf jaar tijd terug op de kaart gezet.

Een paar jaar vóór de doorstart van Wijnhuis Oosterend waren Lara en Wouter bij toeval op Texel komen wonen. “Via via kreeg Wouter een baan op Texel aangeboden”, zegt Lara. “Met mijn horeca-achtergrond was een baan vinden voor mij ook geen probleem en zo zijn we op Texel beland. Vanwege mijn roots, heb ik altijd een band met het eiland gehad. Mijn vader - Bert Kiljan - komt uit Den Hoorn en mijn moeder - Lidy Ran - uit Den Helder, maar ook haar familie is oorspronkelijk afkomstig van Texel. Op Texel wonen en werken: wie wil dat nou niet? We vonden een huurhuis op de Achtertune in Oosterend, waar onze twee kinderen zijn geboren. Door de gezinsuitbreiding gingen we op zoek naar een koopwoning. Toen viel ons oog op het Wijnhuis Oosterend. Het was iets boven ons budget, maar uit nieuwsgierigheid zijn we toch gaan kijken. We waren direct verkocht en deden een bod. Zo kwamen we in contact met de eigenaar, Alfons Hurkmans. Hij vroeg of wij van plan waren Wijnhuis Oosterend voort te zetten en of we interesse hadden in de recepten van zijn likeuren. Eigenlijk hadden we daar helemaal nog niet over nagedacht, maar we vonden het zo’n tof idee dat we vrijwel direct besloten de slijterij nieuw leven in te blazen. Zo kan het dus gaan; je koopt een huis en je eindigt met een eigen bedrijf! Naast misschien wel de mooiste slijterij van Nederland, runnen we ook een B&B. Je kunt nu dus ook slapen in een wijnhuis!”

Wijnhuis Oosterend

Wijnhuis Oosterend ligt in het centrum van het dorp, recht tegenover de oudste kerk van Texel; de Maartenskerk. De woning dateert uit 1785 en sinds 1983 is er een slijterij in gevestigd. De fraaie wijnkelder onder het pand dateert uit begin jaren zestig. Even verderop in kelder hebben Lara en Wouter een soort ‘laboratorium’ ingericht met ketels, vaten en glazen vol sterk geurende extracten. “Hier maakt Wouter de likeuren op basis van de recepten die hij van Alfons heeft gekregen”, vervolgt Lara. Bekende likeuren zijn het ‘Strender Stropertje’ en de ‘Gortbuker’. Maar ook ‘Liefde’, een lichte likeur met bladgoud, ‘For nou en naggeres’, een likeur met sinaasappel, vanille en koffie, en ‘Voorspoed’, een intense likeur op basis van cognac, sinaasappel en chocolade. Lara: “Hoewel Wouter nooit eerder likeur had gemaakt, is hij de uitdaging met wiskundige precisie aangegaan. Handig als hij is met computers, heeft hij alle recepten in handige Excel-sheets verwerkt waardoor hij met één druk op de knop de receptuur van de gewenste likeur tevoorschijn tovert. Het is opmerkelijk hoe snel Wouter de magie van het likeurmaken in de vingers heeft gekregen. Hij voelt zich als een vis in het water in zijn ‘laboratorium’.”

Limoncello om te zoenen 

Wouter en Lara beperken zich niet alleen tot het maken van likeuren op basis van Alfons’ recepten, er wordt in de kelder ook driftig geëxperimenteerd met nieuwe smaken en dranken. “We hebben een paar nieuwe dranken aan de productcatalogus toegevoegd”, zegt Lara. “ Zo zijn we nu bezig met een likeur voor Oosterend Present. Verder maken we onze eigen limoncello, die goed in de smaak valt bij onze klanten! Gelukkig maar, want we hadden een flinke voorraad gemaakt omdat we van onze leverancier tweeduizend citroenen kregen in plaats van de door ons bestelde tweehonderd. Ik geloof dat we vier dagen aan één stuk door citroenen hebben geschild! En netjes hè, want er mag geen wit aan de schil zitten anders wordt de limoncello te bitter. Veel werk, maar gelukkig is de limoncello om te zoenen!”

Persoonlijk wijnadvies 

Hoewel hun opleiding en ervaring niet één op één matcht met het uitbaten van een slijterij, komt zowel de bedrijfskundige achtergrond van Wouter als de horeca-ervaring van Lara het stel zeer goed van pas. “Wouter zwaait dus de scepter over het lab, ik ontvang de gasten in de winkel en voorzie ze van persoonlijk advies. Naast de likeuren hebben we een bijzonder mooie selectie wijnen in de winkel. We hebben voor ieder wat wils, maar we doen er alles aan om excellente wijnen van onder de tien euro in huis te hebben. Onze troef is dat we bevriend zijn met een zeer gerenommeerde wijnimporteur. Ongeveer vier keer per jaar komt hij langs in Oosterend en neemt hij een heleboel wijnen mee. Ik bereid dan een maaltijd waarna het grote proeven kan beginnen. Op basis van zo’n proeverij  kiezen we de beste wijnen uit. Op deze manier kan ik mensen in de winkel voorzien van een persoonlijk wijnadvies. Daarnaast leveren we ook wijnen aan de horeca. Dat doen we onder meer voor onze buren van ‘t Cafeetje en sinds kort voor restaurant Hart van Texel in Den Burg. Ook hier vinden we het samen proeven en proberen van wijn rondom de eettafel erg belangrijk. Ik denk dat onze persoonlijke aanpak een van de manieren is waarop we ons als Wijnhuis Oosterend écht onderscheiden.”

Biersommelier

In het verleden kwamen bierliefhebbers er bekaaid van af in Wijnhuis Oosterend, maar die tijden zijn voorgoed voorbij. “Wouter is gek op speciaalbieren en er is veel vraag naar van zowel Texelaars als toeristen. Daarom laten we regelmatig een gevarieerde selectie speciaalbieren samenstellen door de erkende biersommelier Dennis Kort. Ben je op zoek naar nieuwe spannende bieren, kom dan eens bij ons langs als je thuis eens een ander biertje wilt proberen. Ook nieuw is dat we druk aan het experimenteren zijn met jenever en gin. Maar daarover binnenkort meer!”

Wijnhuis Oosterend

Kerkstraat 11, Oosterend
t: 06-132 513 80
www.wijnhuis-oosterend.nl