Cees-Jan Laan: “Ik heb zo veel zonweringen geplaatst dat ik het hele eiland als mijn showroom beschouw”
Cees-Jan Laan: “Ik heb zo veel zonweringen geplaatst dat ik het hele eiland als mijn showroom beschouw” Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De Wereld van de Ondernemer: Meyert Laan Zonweringen

Advertorials

Steeds meer mensen kiezen voor het comfort van zonwering. Geen overbodige luxe met al die zonuren op Texel. Maar op een eiland als Texel moet je erop kunnen vertrouwen dat je zonweringen bestand zijn tegen harde wind. Voor deskundig advies en vakkundige installatie moet je bij Cees-Jan Laan van Meyert Laan Zonweringen zijn. Sinds 1993 heeft dit Texelse familiebedrijf al heel veel panden op het eiland voorzien van allerlei soorten zonweringssystemen. Want op het gebied van zonwering valt een hoop te kiezen; van zipscreens tot rolluiken en van buitenjaloezieën tot pergolaschermen.

Cees-Jan heeft geen eigen winkel en daar kiest hij heel bewust voor. “De afgelopen dertig jaar hebben we zoveel zonweringen op Texel geïnstalleerd dat ik het hele eiland een beetje als mijn showroom beschouw”, grapt hij. “Het plaatsen van zonweringen is maatwerk, omdat elk pand anders is. Als mensen geïnteresseerd zijn, kom ik graag langs om de wensen door te nemen en de situatie ter plaatse in te schatten. Samen met de klant neem ik dan de mogelijkheden door. En vergis je niet, er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Zo is de ligging van het huis natuurlijk cruciaal. Aan de zuidkant staat de zon vanzelfsprekend het hoogst en raad ik zipscreens aan. Voor een raampartij op het oosten ligt het weer anders. De zon komt immers op in het oosten en staat dan dus laag zodat de zon door de gaatjes in het doek van een screen schijnt. Het plaatsen van buitenjaloezieën is dan vaak een betere optie en anders is een screen met een hogere weefdichtheid altijd nog een mogelijkheid.”

Besparen met zonwering

De afgelopen jaren merkt Cees-Jan een toenemende interesse in de mogelijkheden van zonwering. “Niet zo gek, als je bedenkt dat we steeds vaker te maken hebben met extreme temperaturen. Het wordt immers aantoonbaar warmer in Nederland. Je kunt dan de aanschaf van een airco-installatie overwegen, maar met zonwering houd je op een duurzame manier al een heleboel zomerwarmte buiten de deur. Daarnaast is het zo dat mensen sinds corona vaker thuis werken dan voorheen. Als je aan de keukentafel aan het werk bent, is het wel zo prettig dat het lekker koel in huis is en dat je geen last hebt van zonlicht dat weerspiegelt op je computerscherm. En ik denk dat iedereen overtuigd is van het belang van een goede nachtrust. Een goed bed en een goed matras doen veel, maar ook een koele slaapkamer speelt daarbij een niet te onderschatten rol.”

Zipscreens 

Op Texel zijn de zogeheten zipscreens erg populair. Deze zijn zonwerend én laten veel licht door. Bovendien zijn ze windvast waardoor je ze zonder problemen onbeheerd achter kunt laten. “Het verschil met normale screens is dat de stof over de volledige hoogte door een ritssysteem in de geleiding is gevoerd. De zipscreens zijn daardoor windvast en gaan niet klapperen. Wel zo prettig want het geluid van klapperende schermen is iets dat snel gaat irriteren. Wij werken met zipscreens van het topmerk Roma. Deze zijn voorzien van een zeer zware onderlijst waardoor de schermen zelfs bij windkracht 8 tot 9 geen krimp geven. Als je ‘s ochtends de deur uitgaat, kun je dus zonder problemen je zipscreen naar beneden laten.”

Rolluiken

De zipscreens zijn ideaal voor beneden. Voor slaapkamers op de bovenverdieping adviseert hij meestal rolluiken. “Een rolluik boven heeft vele voordelen. Allereerst weet je zeker dat je ’s avonds gaat slapen in een koele slaapkamer. Verder weten we allemaal hoe belangrijk het is om thuis goed te ventileren. En dat is geen probleem met een rolluik. ’s Ochtends zet je je kiepkantelraam open en met één druk op de knop zet je je rolluik op de ventilatiestand. Mocht het dan in de loop van de dag gaan regenen, dan zit je niet met het probleem dat het naar binnen regent. Ik heb klanten die bijvoorbeeld kampen met migraine en zware hoofdpijn en eigenlijk amper licht of geluid kunnen verdragen. Ook dan kan een rolluik erg prettig zijn omdat het de slaapkamer volledig verdonkert én geluidswerend is.”

Extra isolatielaag

Zelfs in de winter hebben rolluiken een functie, gaat hij verder. “Het afgelopen jaar zijn de energiekosten natuurlijk door het dak gegaan. Mensen zijn daarom continu op zoek naar manieren om hun huis beter te isoleren. Ook daarin kan een rolluik iets betekenen. De luiken zijn gemaakt van aluminium en in de lamellen is purschuim verwerkt, waardoor het heel goed isoleert. Als je winterdaags je rolluiken naar beneden laat, fungeert het luik als extra isolatielaag op een plek waar je normaliter te maken hebt met het meeste warmteverlies, namelijk de ramen.”

Pergolaschermen

Tot slot wil Cees-Jan de aandacht nog even vestigen op de pergolaschermen van het topmerk Weinor. “Binnen naar buiten halen is een trend. Op Texel, waar veel huizen zijn met een tuin of terras, kiezen mensen steeds vaker voor een pergolascherm. Door het plaatsen van staanders en geleiders zorg je voor een schaduwrijke overkapping tot wel vijf meter uit de gevel. Zo creëer je echt een uitbouw aan je huis waar je op mooie dagen heerlijk kunt recreëren.”

Uiteraard zijn alle zonweringen van Meyert Laan Zonweringen aan te sluiten op een ‘home control’-systeem via een handige app. Iedereen die nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van zonwering, kan geheel vrijblijvend, contact opnemen met Cees-Jan voor meer informatie, advies of een offerte.

Meyert Laan Zonweringen
Robbepad 11, Oosterend
T: 0222-365 440
E: info@zonweringentexel.nl
www.zonweringentexel.nl