Kevin Jongedijk: "Door mond-tot-mondreclame ben ik lekker aan de gang gebleven."
Kevin Jongedijk: "Door mond-tot-mondreclame ben ik lekker aan de gang gebleven." Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: TX Skills

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

TX Skills is het bedrijf van Kevin Jongedijk. De 27-jarige Texelaar, geboren en getogen in Oudeschild maar nu wonend in De Koog, begon in het voorjaar van 2022 voor zichzelf vanuit het schilderwerk, dat hij deed voor Schildersbedrijf Ben. Hij heeft zich als zelfstandige vooral toegelegd op kit- en spuitwerk.

Na zijn schooltijd in het voortgezet onderwijs lag het niet voor de hand dat Kevin in zijn huidige beroep terecht zou komen. Hij koos voor een leer-werktraject in de installatietechniek bij het Horizoncollege in Heerhugowaard. Twee jaar lang, vier dagen per week werken – bij de Verenigde Texelse Installateurs – en één dag naar school. Toen hij die opleiding had volbracht koos hij voor eenzelfde route in de autotechniek, waarvoor het autobedrijf Rentenaar in Den Burg voor tweeënhalf jaar zijn praktijkplek werd.

Schilderen

“Daarna wilde ik toch een andere richting uit en kwam het schilderen op mijn pad”, vertelt Kevin. “Tijdens een oud-en-nieuwfeest raakte ik in gesprek met een vriend die in het schilderwerk zat. Het leek mij ook wel leuk, als schilder in de bouw te gaan werken. Je komt op allerlei plaatsen en krijgt met veel mensen contact. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst heb ik tweeënhalf jaar bij Schildersbedrijf Cees Daalder en Tiddo Wester gewerkt en daarna bij Benjamin Eickhoff en Joost de Winter, in Schildersbedrijf Ben. Bij beide bedrijven heb ik een leuke tijd gehad. Bij Schildersbedrijf Ben werd ik teamleider, van een ploegje medewerkers en leerlingen. Dat ging goed, maar op een gegeven moment wilde ik wat meer worden uitgedaagd en heb ik het roer in eigen hand genomen. Ik heb bij Ben en Joost veel kitwerk gedaan. Dat is echt wel mijn specialiteit geworden. Samen met het spuitwerk vind ik dat ook het leukst om te doen en het schilderwerk houd ik er gewoon bij, al is dat best veel om in je eentje te moeten doen.”

Kit- en spuitwerk

Zo werd Kevin dus bijna een jaar geleden zelfstandig. Een hele stap, maar zonder werk heeft hij nog niet gezeten. “Veel mensen in de bouw kenden me al doordat ik met hen op de werkvloer heb gestaan en stuurden klanten naar mij door. Ook door de bedrijven waar ik heb gewerkt wordt dat wel gedaan. En door mond-tot-mondreclame ben ik lekker aan de gang gebleven. Vooral voor het kitwerk word ik vaak ingehuurd. Glaskitten hoort natuurlijk al bij het schildersvak, maar ook via loodgietersbedrijven word ik voor kitwerk benaderd, zij het dan voor het sanitair. Ook vernieuw ik kitnaden in tegelwerk en van vloeren, langs de plinten en kozijnen. En ik doe de dilatatie van voegen; als je een kunststof kozijn hebt geplaatst, sluit dat niet aan op de gevel en dat moet dan even netjes dicht worden gemaakt. Het voorkomt vocht en tocht in je huis”, legt hij uit.

Hygiëne in keukens

De vaardigheden – Skills! – van Kevin komen ook goed van pas in de horeca. Deugdelijk kitwerk is in professionele keukens erg belangrijk met het oog op de hygiëne, vertelt hij. “Aan keukens in instellingen, restaurants en dergelijke worden zeer strenge eisen gesteld, vastgelegd in de HACCP-normen. Met het afkitten van voegen, kieren en naden voorkom je dat er ongewenst vuil achterblijft, waardoor bacteriën en schimmels zich er niet kunnen vestigen. Daarnaast is het raadzaam elk jaar alle afdichtingen en kitvoegen te laten controleren en waar nodig te laten renoveren, zodat ze hygiënisch blijven en er mooi blijven uitzien”, weet Kevin. Hij mocht al wat kitwerk vernieuwen in restaurants, bijvoorbeeld Quinty’s en Carakter in De Koog. “Dat is mooi werk in de winter. Als het voorjaar is en de drukte toeneemt, moeten die bedrijven weer op volle toeren kunnen draaien. Dan moet alles tiptop in orde zijn.”

Opknappen en renoveren

Onlangs voorzag hij een vloeistofdichte vloer in een bedrijfsruimte van een nieuwe coating. Wat hij ook graag doet is het renoveren van keukens. “Dan demonteer ik bijvoorbeeld de kastjes en laden en neem ik die mee naar de spuitruimte in mijn werkplaats. Dan krijgen ze weer een nieuw laagje verf en spuitwerk kan ik ook op locatie doen. Bijvoorbeeld stucwerk voorzien van een nieuw laagje latex of kozijnen en deuren spuiten. Meubels knap ik ook graag op; met een nieuwe laag verf en nieuwe greepjes kunnen ze weer een tijdje mee. En mocht het zo zijn dat er een wandje gerold moet worden, dan is dat mogelijk. Dat nemen we dan gelijk even mee.”

Vakantieparken

Het liefst werkt Kevin natuurlijk op Texel en daar is ook veel te doen. Bijvoorbeeld op vakantiepark De Leeuwerik, waar het kitwerk in acht bungalows moet worden opgeknapt, zodat ze weer klaar zijn voor een nieuw seizoen. Maar zo nu en dan wordt hij voor een klus aan de overkant uitgenodigd. “Laatst heb ik nog het wc-gebouw van Strandcamping Oase in Julianadorp aan Zee onder handen mogen nemen. Die klus kreeg ik door van collega Marcel Winder. Binnen de Kop van Noord-Holland is het voor mij nog wel te doen, als ik de kosten van de boot maar mag doorberekenen. Dat was in dit geval geen punt”, lacht hij. Ook werd hij al eens te hulp geroepen vanuit het Van der Valk-hotel. “Soms is er een spoedgeval, op een wisseldag bijvoorbeeld, of als er plotseling iets gebeurt in een badkamer terwijl er gasten zijn. Dan moet je snel kunnen handelen. Tja, het is hollen of stilstaan bij mij”, vertelt Kevin. Voorlopig werkt hij alleen, maar in de zomer kan het voorkomen dat hij iemand inhuurt om door de drukte van het buitenwerk heen te komen.

TX Skills
Mienterglop 5, De Koog
T: 06-83618632
E: texelskills@gmail.com
Facebook: Tx skills
Instagram: tx.skills