Marcel Winder: ‘We zijn geen mensen die om vier uur stoppen omdat het nu eenmaal tijd is’
Marcel Winder: ‘We zijn geen mensen die om vier uur stoppen omdat het nu eenmaal tijd is’ Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Marcel Winder

Advertorials

Voor glaszetters zijn het drukke tijden. Door de immens gestegen energietarieven is het isoleren van woningen aantrekkelijker dan ooit. Belangrijke winst kan in dat opzicht worden geboekt met het plaatsen van dubbele ramen. En voor wie die al heeft, mogelijk ook het vervangen daarvan, want aan het materiaal is in de loop der jaren veel verbeterd. Marcel Winder (51), van het gelijknamige glas- en kitbedrijf in Oudeschild, is in dit werk gespecialiseerd.

Hij staat bekend om zijn vakmanschap, maar ging qua beroep eerst een heel andere richting uit. “Ik heb jaren op de binnenvaart gezeten, samen met mijn broer. Ik ben opgegroeid in Bergen en kwam rond mijn twintigste op Texel wonen. Ik wilde hier heel graag ook werken en ben via de horeca terechtgekomen bij Henk Bruin Interieurbouw. Ome Henk was een superaardige man met wie ik heel fijn heb gewerkt en van wie ik heel veel heb geleerd, Ervaring had ik niet, maar als je wilt kun je alles leren. Toen Henk ging stoppen ben ik bij de Verenigde Schilders terechtgekomen. Geschilderd heb ik daar niet, vanaf het begin gelijk glas gezet. Hierdoor wist ik dat ik verder wilde met het glas, je kunt zo veel meer doen met glas. Vijftien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Eerst in Den Burg, met een strandhuisje als schuur. Na vijf jaar werden we te groot en zijn we verhuisd naar Oudeschild. Hier stond een loods, die we na een paar jaar hebben vervangen voor een nieuwe schuur, helemaal ingericht op het glas.” Zo heeft Marcel speciale bokken om het glas op te slaan, een slijpmachine, een snijtafel en een grote voorraad enkel glas. Hierdoor kan hij snel te hulp schieten in geval van nood, bijvoorbeeld bij schade door inbraak of andere breukruiten.

Snelle plaatsing

Door zijn goede contacten met de glasleverancier waarmee hij al vijftien jaar samenwerkt, kan hij een snelle plaatsing garanderen. Er zijn vaste vierkante meters voor Marcel gereserveerd, waardoor de klant na goedkeuring van de offerte niet langer dan drie weken hoeft te wachten op het plaatsen. “Wij werken hoofdzakelijk met hoogwaardig isolatieglas, Climaplus Eclaz One Ecotec. Wat eraan is verbeterd, is onder andere het materiaal waarmee de twee ruiten van elkaar worden gescheiden. Tot voor kort waren deze afstandhouders van het geleidende aluminium, tegenwoordig zijn ze van kunststof. Daardoor ben je een koudebron uit je glas kwijt. Ook zit er nog een extra coating op, waardoor je de warmte beter binnenhoudt.”

Creatief zijn

“Je moet creatief zijn in dit vak”, vertelt Marcel. “Alleen al door de vele soorten kozijnen waarmee je moet werken, kom je veel uitdagingen tegen. Oudere woningen hebben dunne kozijnen, maar met speciale glaslatten kunnen we daar toch dik glas in zetten, waardoor mensen maximaal kunnen isoleren.” Ook op grote hoogte werken is voor Marcel geen probleem. Indien nodig zoekt hij de samenwerking met collega’s. “In principe gaan we elke uitdaging aan, zoals grote projecten en minder vaak voorkomende vragen, beloopbaar glas, kogelwerend glas of extreem zware ruiten en grote glazen wanden.” Als allround glaszetter levert hij ook glazen deuren, spiegelwanden, doucheschermen, veranda’s, achterwanden voor keukens, terrasschermen, serredaken, zonwerende beglazing en dergelijke.

Altijd bereikbaar

Marcel heeft het bedrijf samen met zijn echtgenote Inge Veldman, die achter de schermen van alles regelt en voor de administratie zorgt. Hij doet al zijn opdrachten zelf en vindt juist het contact en het adviseren van de klanten heel belangrijk. Hij is daarom 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Hij werkt veel met Texelse bedrijven. “We weten elkaar goed te bereiken waardoor de lijnen kort en duidelijk zijn en we gezamenlijk tot goed en snel werk kunnen komen, waarbij de tevredenheid van de klant voorop staat”, aldus Marcel. Concurrentie voelt hij niet. “Iedereen in dit vak heeft werk genoeg”, vertelt hij. Wordt het dan niet lastig, die maximale levertijd van drie weken aan te houden? “Absoluut niet”, reageert hij. “We nemen nooit meer werk aan dan we kunnen overzien, anders moet je mensen teleurstellen en dat willen we niet. Als het nodig is gaan we langer door, we zijn geen mensen die om vier uur stoppen omdat het nu eenmaal tijd is.”

Trap bekleden

Spectaculaire klussen vallen hem soms ook ten deel. Zo was het bekleden van de trap in de dijk in Oudeschild – met een foto, die een doorkijkje naar het Havenhotel suggereert – onlangs een aardige uitdaging. “Dat was wel even een dingetje, want de treden waren niet waterpas, maar het is goed gelukt”, zegt hij trots. Ook vindt hij het fijn mensen in hun verdriet bij te staan en heeft hij al meerdere glazen gedenkstenen ontworpen. Het plaatsen van glas in een stuurhut bij het museum of glas plaatsen in het zeehondenbassin, Marcel staat voor elke uitdaging open. Hij heeft werk genoeg op het eiland, maar het komt wel eens voor dat hij bezig is met een opdracht voor mensen van de vaste wal met een tweede woning, die dan graag willen dat hij ook bij hun huis aan de overkant glas komt plaatsen. Een bijzondere klus was ook een woonboot die gezonken was weer voorzien van isolatieglas. Ook het zetten van glas op vierhoog in twee grachtenpanden was een leuke uitdaging. “Maar”, vertelt hij lachend, “op Texel werken is wel het fijnst. Geen files of parkeerproblemen.”

Er zijn veel subsidies, die je kunt aanvragen voor het isoleren van je woning, zowel bij landelijke instellingen als bij de gemeente Texel. Marcel maakt hiervoor graag vrijblijvende offertes. Wie daarvoor belangstelling heeft en in aanmerking wil komen voor subsidie of andere vormen van financiële ondersteuning, kan een blik werpen op de website van de gemeente of die van Duurzaam Bouwloket. Marcel staat altijd klaar om advies te geven en offertes volgens de richtlijnen aan te leveren.

Glas- en kitbedrijf Marcel Winder

Barentszstraat 41, Oudeschild

T: 06-30314707

E: info@marcelwinder.nl