Esmay Hin: ‘Chocola is een luxueus product en je kunt er van alles van maken.Niks is te gek, eigenlijk’
Esmay Hin: ‘Chocola is een luxueus product en je kunt er van alles van maken.Niks is te gek, eigenlijk’ Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: De Texelse Chocolaterie

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Esmay Hin is sinds februari eigenaar van de Texelse Chocolaterie. Ze nam de zaak aan de Spinbaan over van Nanne-Jan en Lia Stienstra. Haar aanvangsjaar is tot nu toe tamelijk spannend verlopen. De ontwikkelingen op het wereldtoneel hebben ook hun weerslag op haar bedrijf en daar moet je als jonge ondernemer dan maar een antwoord op zien te vinden. Maar de 25-jarige Texelse slaat zich er blijmoedig doorheen en beleeft nu ook nog eens de drukste periode van het jaar, met het sinterklaasfeest en de kerstdagen in aantocht.

De Texelse Chocolaterie heeft een winkeltje waar de geur van chocola al meteen onder je neusvleugels kruipt. Er liggen mooie producten uitgestald en ook allerlei lekkers in cadeauverpakking. Maar ook en vooral levert ze aan bedrijven over heel het eiland, zoals restaurants, supermarkten, de veerdienst TESO en vakantieparken. Speciale opdrachten vervult ze ook, bijvoorbeeld voor verjaardagen en jubilea, al dan niet met een persoonlijke, in chocola sierlijk uitgeschreven boodschap.

Vakkeuze

Al in groep 8 van de basisschool wist ze in welk vak ze geschoold wilde worden: banketbakker. Op OSG de Hogeberg koos ze voor de vmbo-kaderopleiding ‘consumptief’, om al wat grondbeginselen te leren. Op het Horizoncollege in Heerhugowaard volgde ze de banketbakkerschool. “In die tijd heb ik stage gelopen bij Dunselman in Den Helder en hier op Texel bij Bakker Timmer en Texel Catering & Banket. Daar ben ik blijven werken; qua school nam ik een tussenjaar, maar ik wilde graag door in het vak. Aan het ROC in Amsterdam ben ik de opleiding ‘patisserie’ op niveau 4 gaan doen. Daarvoor ben ik op kamers gegaan. Eén dag in de week naar school en vier dagen bij Patisserie Kuyt, een van de beste in de stad. Omdat ik graag een eigen zaak wilde beginnen, heb ik in Hoorn ook nog een ondernemerschapscursus gevolgd.”

Niks is te gek

Esmay begon in augustus 2020 bij de Texelse Chocolaterie. Eerst voor één dag in de week en in december 2020 kwam ze ook weer op het eiland wonen. “Ik wilde graag meer weten over chocola. Patisserie is een heel breed vakgebied en juist het fijnere werk vind ik mooi. Chocolaatjes zijn klein, het is een luxueus product en je kunt er van alles van maken. Niks is te gek, eigenlijk.” Al in januari 2021 werd haar door de Stienstra’s gevraagd of ze de zaak wilde overnemen. Dat overviel haar nogal. “Voor mij kwam het eigenlijk te snel, maar aan de andere kant: zo’n kans doet zich misschien maar één keer in je leven voor, zeker hier op het eiland. Dus heb ik vorig jaar in de zomer het besluit genomen erop in te gaan. Toen is de overname in gang gezet.”

Op weg geholpen

“Nanne-Jan en Lia zijn nog wel een half jaar aangebleven om me op weg te helpen en dat vond ik erg fijn. Het is nu eenmaal erg spannend, als je nog nooit een zaak hebt gehad. Alles is nieuw en ik had echt wel even tijd nodig om erin te komen. Maar ik krijg het vak steeds beter onder de knie. Gelukkig helpen me ouders me ook veel. Mijn vader heeft een melkveehouderij gehad. Die weet wat op je af kan komen, als je een onderneming hebt. Bijvoorbeeld dat een leverancier van chocolade voor zes weken dicht gaat vanwege een salmonellabesmetting. Of verpakkingsmateriaal, dat een tijdje niet leverbaar is door de grondstoffencrisis. En ja, dit is een bedrijf dat veel energie gebruikt om te verwarmen of te koelen. De kosten zijn natuurlijk enorm gestegen, maar sinds een paar weken heb ik zonnepanelen, die voor twee-derde deel in mijn energiebehoefte kunnen voorzien. Zo is het meteen al een druk jaar geworden.”

Op dezelfde voet

Esmay heeft er bewust voor gekozen, de zaak op dezelfde voet voort te zetten. “Je hebt natuurlijk je eigen ideeën en ik heb ook wel wat dingetjes toegevoegd, maar meer aan het uiterlijk van de producten. Aan de smaken heb ik niets veranderd. Toen bekend was geworden dat ik het bedrijf ging overnemen, vroegen sommige klanten of ik dit-of-dat product niet uit het assortiment wilde halen. Ze bleken er speciaal voor te komen. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden. Maar ik heb ook wel wat nieuwe producten, hoor. Bijvoorbeeld pepernoten in ruby- en karamelchocolade. En we hebben voor de komende weken natuurlijk de adventskalenders met chocolaatjes erin.”

Nieuwe ideeën

Esmay heeft vier medewerkers, van wie één ook voor Nanne-Jan en Lia Stienstra heeft gewerkt. “Ook heb ik hier een leerling van niveau 4, die een opleiding volgt in Leeuwarden. Ik vind het erg leuk zo iemand te begeleiden en kennis over te dragen. En je hoort op die manier voor jezelf ook weer wat voor nieuwe ideeën uit de opleiding komen. Weliswaar is het voor mij nog niet lang geleden, dat ik op school zat, maar in ons vak gaan de ontwikkelingen erg snel, vooral op technologisch gebied. Het is toch wel fijn om die bij te houden.”

Iedereen blij en vrolijk

Er is dus veel onvoorzien op de jonge Texelse afgekomen, maar spijt van haar keuze heeft ze allerminst. “Dit is een prachtig vak en ik zou niet weten welk ander beroep ik had moeten kiezen. Met chocola kun je altijd iemand gelukkig maken. In de winkel is iedereen blij en vrolijk. Je werk wordt gewaardeerd en dat is voor mij belangrijk.”

De winkel van De Texelse Chocolaterie is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.30 uur. Voor wie per internet iets wil bestellen: het bedrijf heeft ook een webshop.

De Texelse Chocolaterie

Spinbaan 1A, Den Burg

T: (0222) 313179

E: info@detexelsechocolaterie.nl

I: www.detexelsechocolaterie.nl