Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De wereld van de ondernemer: Expert Texel

Advertorials

In de woonspecial van deze week staan Frank Smidt en Lotte Nijland stil bij de kleine drie jaar dat zij samen de Expert-winkel in Den Burg runnen. Ook kijken ze alvast vooruit naar de woonbeurs die in november in de Evenementenhal wordt georganiseerd en de mooie producten die ze daar onder de aandacht willen brengen.

Sinds Frank en Lotte Expert begin 2020 overnamen, heeft de elektronicazaak aan de Waalderstraat een ware metamorfose ondergaan. De ruim opgezette winkel oogt fris en de productcategorieën zijn overzichtelijk geordend. “Op het gebied van huishoudelijke apparaten en elektronica valt er tegenwoordig zo veel te kiezen dat klanten al snel door de bomen het bos niet meer zien”, zegt Frank. “We hebben regelmatig mensen in de winkel die bijvoorbeeld een nieuwe tv zoeken maar niet goed weten of ze een OLED, QLED of heel iets anders moeten kiezen.” Lotte: “Het is dan aan ons om mensen daarin goed te adviseren en dat begint met het stellen van de juiste vragen. Wat is het kijkgedrag? Hoe zit het met de lichtinval in de kamer? Wordt er veel gebruik gemaakt van apps zoals ViaPlay? Worden er videogames op gespeeld? Dat is allemaal belangrijke informatie bij het vinden van de juiste tv voor iemand.”

Op dit moment bestaat het team van Expert uit zes mensen, waaronder Frank en Lotte zelf. “Het mooie van ons team is dat we allemaal onze eigen specialisaties hebben”, vervolgt Lotte. “De één is helemaal op de hoogte van huishoudelijke apparaten, terwijl een ander kan lezen en schrijven met computers. Ik durf wel te zeggen dat we voor elk apparaat dat we in onze winkel hebben staan minimaal één expert in huis hebben.”

Hoge Kwaliteit, dito service

Frank en Lotte staan voor de kwaliteit van alle producten die ze in hun winkel verkopen. “Dat zegt natuurlijk iedereen”, zegt Frank. “Het is niet zo dat vanuit een centraal gestuurde onderneming gepusht worden om bepaalde producten te verkopen. Alles wat wij in onze winkel verkopen is door ons of ons team zorgvuldig uitgezocht. Kwaliteit staat daarbij altijd voorop.” Lotte: “Wel bieden we kwaliteitsproducten aan in verschillende prijsklassen, zodat zowel mensen met een smalle beurs als een goedgevulde beurs bij ons kunnen slagen.” De indruk bestaat nog wel eens dat fysieke winkels duurder zijn dan internetshops. Volgens Frank is dat al lang niet meer het geval. “De prijzen op de website van Expert zijn precies dezelfde als bij ons in de winkel. We werken met digitale prijskaartjes, dus op het moment dat een product op de Expert-website wordt afgeprijsd gebeurt dat realtime ook in onze winkel. Bovendien komt Expert op allerlei prijsvergelijkingssites vaak als één van de voordeligste opties uit de bus. We hebben net weer het kortingsfestival achter de rug, waarbij Expert twee weken lang elke dag een bepaalde categorie producten aanbied met 20% korting. Dat zijn écht acties om in de gaten te houden.”

Mooie producten verkopen is één, maar klanten kunnen bij Expert ook aankloppen voor reparaties en onderhoud. “We vinden goede nazorg eigenlijk net zo belangrijk als het verkopen van kwaliteit”, vervolgt Frank. “Reparaties voeren we uitsluitend uit met originele onderdelen. Ook zijn we een gecertificeerd om reparaties van vele topmerken onder garantie uit te voeren.”

Populaire producten

Op 6 november vindt in de Evenementenhal bij De Cocksdorp de woonbeurs plaats. Ook Expert zal tijdens dit evenement aanwezig zijn en de laatste trends op het gebied van huishoudelijke apparatuur en elektronica presenteren. “Duurzaamheid is momenteel een thema”, zegt Lotte. “De verkoop van elektrische kachels is fors toegenomen en er is veel meer interesse in energielabels. Voorheen waren de meeste mensen er niet zo in geïnteresseerd, of het een A-, B- of C-label was. Nu is - met name bij wasmachines, drogers en koelkasten - steevast de eerste opmerking: ‘Ik wel een A-label, hoor!’. Ik waarschuw mensen dan wel dat energie besparen meer is dan alleen een zuinig apparaat kopen. Veel belangrijker is hoe je een apparaat instelt en hoe je het gebruikt. Over hoe je een apparaat zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken, geven wij graag advies.”

Een ander product dat op dit moment gretig aftrek vindt bij Expert, is de robotstofzuiger. “Mensen zijn steeds drukker en hebben minder tijd over om hun huis netjes te houden”, gaat Lotte verder. “Een robotstofzuiger biedt dan uitkomst. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van zo’n automatische stofzuighulp. Het klinkt als een cliché, maar ik heb er zelf ook een en ik zweer erbij. Nooit meer stofzuigen! Die van mij is uitgerust met een afzuigstation; zit dat vol dan krijg ik een berichtje via mijn telefoon. Dan moet ik even de zak vervangen en de filters uitkloppen en dan heb ik er weer drie maanden geen omkijken meer naar.” Ook populair zijn espressomachines. Frank: “Anders dan stofzuigen, willen mensen wel wat meer tijd nemen voor het zetten van een goede kop koffie. Jarenlang was filterkoffie de norm in Nederland. Toen kwamen Senseo en Nespresso en nu gaan steeds meer mensen aan de espressomachines. Er valt een hoop te kiezen; bij sommige machines moet je als een barista bijna alles zelf doen, terwijl er ook apparaten zijn waar bijna alles volautomatisch gebeurt.”

Van smartverlichting tot inbouwapparatuur

Over volautomatisch gesproken: met smartverlichting hoef je nooit meer bang te zijn dat je het licht per ongeluk laat branden als je deur uitgaat. Lotte: “Met smartverlichting kun je van alles slim instellen; bijvoorbeeld dat zodra je telefoon verbinding maakt met je wifi thuis de lampen in je woonkamer aangaan. Of de lampen in je slaapkamer doordeweeks als een soort wake-up light fungeren. Er is zo veel mogelijk!” Tot slot wijst Frank nog op de testopstelling van Quooker-kranen waar tegenwoordig veel belangstelling voor is. “Koud, warm, bruisend, gefilterd water; je haalt het allemaal uit je Quooker-kraan. Wij krijgen een hoop mensen die bezig zijn met een nieuwe keuken over de vloer voor deze kraan. Naast Quooker zijn we als Expert natuurlijk ook gespecialiseerd in alle inbouwapparatuur voor keukens. Wij denken graag mee over toekomstbestendige keukenapparatuur.”

Expert Texel
Waalderstraat 33 35
t: 0222 312 550

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding