Afbeelding
Foto: Robin Waerts Foto&Video

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Open Fire TX

Advertorials

Op de een of andere manier heeft een open vuur altijd een enorme aantrekkingskracht op mensen. Rondom het vuur is het warm, gezellig én komen de beste verhalen naar boven. Dat bleek afgelopen weekend ook maar weer tijdens Texel Culinair, waar chef-kok Boy Schuiling veel bekijks trok met zijn nieuwe concept Open Fire TX. Blikvanger van Open Fire TX is een joekel van een OFYR, een op hout gestookt kooktoestel waar Boy de lekkerste bites vanaf tovert. Van verfijnde Texelse runderstoof tot een enorme pan verse paella.

Op culinair gebied is Boy Schuiling natuurlijk geen onbekende op het eiland. Als eigenaar en chef-kok van ’t Pakhuus heeft hij de afgelopen jaren samen met zijn partner Felicia Siebert en hun team hard gewerkt om dit karakteristieke restaurant aan de haven van Oudeschild naar een constant hoog niveau te tillen. Wie Boy een beetje kent, weet dat hij altijd op zoek is naar innovaties en uitdagingen.


“Ik ben gek op nieuwe dingen uitproberen”, zegt Boy. “Dat vind ik zelfs één van de leukste aspecten van het koksvak. Je moet jezelf continu blijven uitdagen om je eigen creativiteit te prikkelen. Zo had ik, een tijdje geleden al, mijn oog laten vallen op een OFYR; een op hout gestookt kooktoestel van Corten staal, voorzien van een gietijzeren ring waarop je allerlei mooie gerechten kunt bereiden. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar ik zag wel wat in de OFYR XL; het allergrootste model die op een speciale trailer is geplaatst met daarbij ook opslagruimte voor blokken hout.”


Luxe barbecue op locatie
Toen Boy eind vorig jaar werd gevraagd om een groot feest te cateren en daarbij ook een barbecue te verzorgen, zag hij zijn kans schoon en schafte hij de OFYR XL aan. “Vervolgens ben ik er mee aan het experimenteren geslagen. In eerste instantie onder de radar, om het koken op zo’n toestel een beetje in de vingers te krijgen. Op verzoek heb ik toen een aantal feestjes op locatie gecatered. Dat beviel zo goed en de respons die was zo positief, dat ik er een professioneel bedrijf van heb gemaakt onder de naam Open Fire TX.”


Open Fire TX verzorgt catering op locatie voor groepen vanaf 20 tot maar liefst 150 personen op Texel natuurlijk, maar ook aan de ‘overkant’. “Je kunt het zien als een zeer luxe barbecue”, gaat Boy verder. “Verwacht geen sateetjes of hamburgers. Op onze website www.openfiretx.nl die sinds kort online staat, bieden we arrangementen aan met allerlei mooie gerechten. Maar uiteraard is in overleg van alles mogelijk. We bieden zelfs de optie om ook de muziek op locatie te verzorgen; dan verzorgen wij het totaalplaatje. De OFYR is zelfs los te huren zodat je zelf aan de slag kunt met dit waanzinnige apparaat. Ik wil wel benadrukken dat het Open Fire TX concept echt op zichzelf staat. Ik besef heel goed dat mensen mij kennen van ’t Pakhuus, maar Open Fire TX is geen Pakhuus op locatie. We werken met eigen menu’s en arrangementen.”


Unieke interactie
De afgelopen maanden konden Boy en zijn mega-OFYR al rekenen op flink wat belangstelling. Boy: “Hoewel we tot voor kort nog niet zo veel ruchtbaarheid aan Open Fire TX hebben gegeven, vallen we overal waar we komen direct op. Waar ik ook kom; ik zie mensen kijken, foto’s nemen en filmpjes maken. Wat dat betreft gaat het als een lopend vuurtje.”


Als Boy op de OFYR aan het koken is, kijken de omstanders hem letterlijk op de vingers. “Dat zorgt voor een unieke interactie tussen mij als chef-kok en de gasten”, zegt Boy. “Het is wezenlijk anders dan wanneer ik in de keuken van het restaurant aan het koken ben. Ik vind het allebei leuk om te doen. Het is juist die afwisseling tussen keuken en koken op locatie die het voor mij spannend en interessant houdt.”


Van tuin tot dak
Met Open Fire TX stond Boy eerder dit jaar al op het Beachfood festival in Oudeschild en vorig weekend dus op Texel Culinair. En altijd en overal drommen nieuwsgierige mensen samen rondom het open vuur van Boy’s OFYR. “Ik vind het ontzettend leuk om op deze manier te koken”, gaat Boy verder. “De rollen zijn een beetje omgedraaid; ik ben gewend dat gasten naar ons toekomen, maar nu kom ík op bezoek en dat brengt weer een hele andere dynamiek met zich mee. Ik kom daardoor op veel verschillende plekken. Zo stond ik laatst te koken voor een klein gezelschap in iemands tuin hier op Texel, en een paar weken later stond ik bovenop het dak van een chique kantoorpand aan de Zuidas te koken voor 150 advocaten.”


Open Fire TX is het hele jaar door te boeken. Boy: “De zomer is natuurlijk het barbecue-seizoen bij uitstek, maar omdat wij met zo’n groot open vuur werken zie ik ook veel mogelijkheden om tijdens evenementen en feestjes in het najaar te vlammen.” Volgens Boy is hét grote voordeel van de OFYR XL dat deze op een trailer is geplaatst. “Alle voorbereidingen doe ik in de keuken, en daarna hoef ik alleen maar mijn spullen in de bestelbus te laden, pik ik de trailer aan en ben ik klaar om te vertrekken. Op naar het volgende feestje; misschien wel bij jou?”


Open Fire TX

t: 06-414 92 128

e: info@openfiretx.nl

www.openfiretx.nl