Donald de Vrind, geflankeerd door zijn opvolgers José Dieks-Kemper en Mattijs Dieks
Donald de Vrind, geflankeerd door zijn opvolgers José Dieks-Kemper en Mattijs Dieks Foto: Elisabeth Waverijn

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

De Wereld van de Ondernemer: Ekoplaza

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Sinds vorig jaar juni zijn Mattijs en José Dieks-Kemper bekende gezichten bij de Ekoplaza in de Hogerstraat. En, sinds januari zijn ze mede-eigenaars van het bedrijf. Ze delen die verantwoordelijkheid voorlopig nog met Donald de Vrind. Maar het is de bedoeling dat Mattijs en José over een jaar of twee alleen aan het roer staan. Ze zijn van plan het bedrijf op dezelfde voet voort te zetten en behouden ook het personeel. Mattijs: “Het bedrijf loopt goed zoals het nu gaat, en er staan geen grote veranderingen op de planning. Ik ben heel blij dat wij via Ekoplaza de kans hebben om ons steentje bij te dragen. De winkel past ook goed bij onze levensstijl. We zijn ook bewust bezig met het maken van een zo klein mogelijke voetafdruk.” Donald: “Ik denk dat het goed is dat er een Ekoplaza is op Texel. Het is belangrijk om stil te staan bij waar je eten vandaan komt. De formule van Ekoplaza draagt op die manier ook bij aan het behouden van een leefbare planeet.”

De samenwerking tussen het drietal loopt goed en het was al snel duidelijk dat Mattijs de winkel zou overnemen. Donald zocht een opvolger en Mattijs wilde graag voor zichzelf beginnen: “Tijdens de sollicitatie kwamen we al snel op eventuele overname, dus dat was snel geregeld”, lacht Mattijs. Mattijs en José leren nu alle fijne knijpjes van het ondernemen voordat ze op eigen benen komen te staan.

Duurzaam inkopen

Duurzaam inkoopbeleid staat bij Ekoplaza hoog in het vaandel. “We werken met langdurige contracten met de boeren, zodat we kunnen bijdragen aan hun bestaansrecht. Het is belangrijk dat zij goed betaald krijgen voor wat ze doen. Zo kunnen zij met respect met de natuur omgaan. Dat is beter dan dat een supermarkt zegt: ‘We willen wel je komkommers hebben, maar deze week voor 50 cent, want ik kan ze ergens anders goedkoper krijgen.’ Bij de Ekoplaza ligt een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er goed met de natuur om kan worden gegaan, door duurzaam inkoopbeleid te voeren”, vertelt Donald.

Eigen verantwoordelijkheid voor natuurbehoud

Donald vervolgt: “Een belangrijke vraag van mensen is vaak: ‘Wat kan ik nu doen om voor de planeet te zorgen?’ Volgens mij is iets wat veel teweegbrengt het koopgedrag. Elke Nederlander geeft ongeveer honderdtwintig euro per week aan boodschappen uit. En je hebt zelf de keuze waar je die uitgeeft. Je kunt naar een supermarkt gaan, maar ook naar een speciaalzaak zoals die van ons. Hier krijg je niet alleen een goed gevoel, maar je hebt ook producten die een beetje bijdragen aan de planeet. We merken steeds meer dat mensen dat belangrijk gaan vinden en dat is mooi om te zien. Ik vind het ook fijn dat Texel, dat een relatief laag inwoneraantal heeft, toch de beschikking heeft over een Ekoplaza. Op een andere plek zou je dan daarvoor naar een grote stad moeten.”

Overname

Mattijs groeide op in de Achterhoek en José is Texelse. José werkte hiervoor in de dierenverzorging, onder andere ruim twintig jaar bij Ecomare. Maar Mattijs heeft al flink wat ervaring in het supermarktwezen: “Ik ben op mijn vijftiende al begonnen als vakkenvuller in de supermarkt en dat heb ik mijn hele leven gedaan. Toen ik op Texel kwam ben ik tien jaar lang bedrijfsleider bij de Lidl in De Koog geweest. Daarna heb ik de retail bij Landal Sluftervallei gedaan en toen kwam dit op ons pad. Wij hadden daar heel veel zin in. Ekoplaza past ook goed bij onze levensstijl. Wij proberen er een gezonde levensstijl op na te houden voor zowel onszelf als onze planeet. Dit doen we door bewust te kiezen wat we eten.” José: “Ik had nog weinig ervaring met het werken in een supermarkt. Voordat we bij Ekoplaza gingen werken, werkten we wel al een jaar samen bij Landal, dus we wisten dat we goed samen konden werken. Je zou het misschien niet zeggen, maar het werk heeft toch veel raakvlakken met de dierverzorging. Het is veel regelen en je bent bij allebei veel met de natuur bezig.”

Persoonlijke aanpak

“Wij worden er blij van om mensen te helpen die bij ons komen met bijvoorbeeld een gluten- of lactoseallergie en hen dan te helpen en te kunnen voorzien van hun eten. Het leuk om die zoektocht samen aan te gaan en de klant dan tevreden de deur uit te zien gaan. We nemen daar hier de tijd voor, en vinden dat echt belangrijk”, vertelt Mattijs.

Ekoplaza Texel
Hogerstraat 15, Den Burg
T: (0222) 313 951
I: www.ekoplaza.nl
E: texel@ekoplaza.nl