Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De Wereld van de Ondernemer: TX Racing

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Meer dan vijf miljoen Nederlanders zaten eind vorig jaar aan de buis gekluisterd toen Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi wereldkampioen Formule 1 werd. Wie zelf ook eens de sensatie wil ervaren van zo’n bloedstollende finale is vanaf eind juni van harte welkom bij TX Racing in De Waal. Dan openen Formule 1-fans Peter Wetsteen en zijn dochter Susan namelijk de deuren van de eerste échte Texelse formule 1-experience. Neem plaats in één van de vier racesimulators en schrijf de Grand Prix van Texel op je naam. 

De Formule 1 is de koning, keizer én admiraal van de racesport. Wereldwijd is de sport ongekend populair en er zijn landen waar F1-coureurs bijna heilig verklaard zijn. Zelfs in het anders zo nuchtere Nederland wordt Max Verstappen op handen gedragen. De Max-gekte steeg helemaal tot het kookpunt toen Verstappen de wereldtitel tijdens de laatste race van het seizoen voor de poorten van de hel wist weg te slepen. De Formule 1 lééft als nooit tevoren in Nederland. Dankzij die ongekende populariteit grijpt Peter Wetsteen nu zijn kans om een langgekoesterd wens in vervulling te laten gaan; een Texelse Formule 1- experience.

Ayrton Senna

Peter Wetsteen en zijn vriendin/vrouw Bettina Nooij hebben een druk bestaan als beheerders van bungalowpark Vredelust in De Koog. Toch kruipt het ondernemersbloed waar het niet gaan kan. Peter: “Begin jaren negentig raakte ik in de ban van de Formule 1”, zegt Peter. “De snelheid, de glitter en glamour, de futuristische auto’s en het charisma van de coureurs die streden om elke meter spraken mij enorm aan. Ik was groot fan van de Braziliaanse coureur Ayrton Senna. Het moment dat hij verongelukte tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994 herinner ik me als de dag van gisteren. Dat greep me oprecht aan. Door de jaren heen ben ik de sport op de voet blijven volgen en begon ik steeds meer F1-memorabilia te verzamelen. In mijn achterhoofd bleef  het idee om hier ooit ‘iets’ mee te gaan doen altijd rondzoemen.”

Zo vader, zo dochter

Peter’s passie voor zowel ondernemen als Formule 1 werkt aanstekelijk, want ook dochter Susan is een ondernemer mét een voorliefde voor Formule 1. “Sinds enige tijd heeft Susan met Cryospace haar eigen bedrijf in dezelfde loods als waar TX Racing is ondergebracht”, zegt Peter. “Omdat er nog meer dan genoeg ruimte over was, werden Susan en ik getriggerd om weer na te denken over een Texelse Formule 1-attractie.”

Formule 1-bolide als publiektrekker

Via via kwam Peter in contact met iemand in Zwitserland die een replica te koop aanbood van de Williams Formule 1-bolide van de Colombiaanse coureur Juan Pablo Montoya. “Te gek natuurlijk, want hoe vaak krijg je de kans om zo’n auto te kopen? ”, zegt Peter. “Dit was precies de publiekstrekker die ik voor ogen had en ik heb daarom alles op alles gezet om die auto te kopen. Dat is me uiteindelijk gelukt en daarmee is het hele idee van een Formule 1-experience in een stroomversnelling geraakt.”

De geur van verbrand rubber

Fans van de Formule 1 willen zelf ervaren hoe het is om een zo’n machtige machine te besturen. “De geur van verbrand rubber; daar droomt elke grote en kleine Max toch van?”, zegt Peter. “Je wilt weten hoe jij het eraf zou brengen als je het tegen je vrienden op zou nemen op het circuit van Zandvoort, Monza of Monaco. Of een rechtstreeks duel tussen vader en zoon, of dochter natuurlijk. Of misschien vind je het leuker om in de huid van Max Verstappen te kruipen en het op te nemen tegen de computergestuurde versies van Charles Leclerc, George Russel, Lewis Hamilton en al die andere coureurs.”

Kampioensrace van Max realistisch nagebootst

Het kloppend hart van de experience zijn de racesimulators waarin je met maximaal vier vrienden tegelijk tegen elkaar kunt racen. Peter: “De vier simulators zijn voorzien van een racestoel, stuur met versnellingen, gaspedaal en rem. Je hebt keuze uit alle F1-coureurs en circuits en je kunt het zo moeilijk - of makkelijk- maken als je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld zelf schakelen of je auto uitrusten met downforce net als in het echt? Dat kan allemaal, maar ik waarschuw vast dat het dan behoorlijk pittig wordt om op het podium te eindigen. Maar als je wilt, kun je de kampioensrace van Max zo realistisch mogelijk nabootsen.”

Waan je in de wereld van F1

Naast de replica F1-auto van Williams, heeft Peter nog veel meer interessante F1-attributen om de loods aan de Laagwaalderweg in De Waal om te toveren tot een ware Formule 1-arena compleet met tribune waar het publiek de coureurs kan aanmoedigen. “Ik heb ook een originele race-overall van Montoya op de kop weten te tikken, en een replica van de racehelm van Lewis Hamilton en ‘slicks’ (racebanden). Voor mij is het belangrijk dat we met TX Racing een bijzondere beleving neerzetten. Als je zo’n racehelm van Hamilton in je handen hebt voel je pas hoe licht zo’n ding is. Dat is heel wat anders dan de loodzware integraal helm die ik vroeger op mijn brommer op had. Zo maak je het tastbaar en zorg je ervoor dat mensen zich in korte tijd volledig in de wondere wereld van de Formule 1 wanen.”

Toekomstplannen

Achter de schermen wordt nog hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen voor de opening. Peter: “Ik hoop eind juni de eerste bezoekers te ontvangen. Binnenkort gaat de TX Racing website live waarop mensen online kunnen reserveren. Uiteraard is er van alles bespreekbaar. Zo kunnen we bijvoorbeeld voor groepen een speciale competitie opzetten, met training, kwalificatie, race en natuurlijk een bokaal voor de Texel Grand Prix. In de toekomst zou ik ook nog graag een bandenwisselwedstrijd aan de experience toevoegen. Net als in het echt kun je dan ook strijden voor het constructeurskampioenschap.”