Henk Meijer met hond Honey
Henk Meijer met hond Honey Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Henk Meijer Mediator

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

“Hoe groot ook het conflict, er is altijd een oplossing. Ik maak zware zaken licht en moeilijke dingen makkelijk”, zegt Henk Meijer. Met zijn bedrijf HMM (Henk Meijer Mediator) is hij actief in de regio Noord-Holland Noord, waarbij Texel is inbegrepen. Ook doet hij aan pre-mediation en is hij vertrouwenspersoon. Zijn echtgenote Sandra Hessels is dat ook, voor het geval een vrouwelijke vertrouwenspersoon wenselijk is.

Dat laatste heeft, sinds een aantal in de media breed uitgemeten affaires, een zekere vlucht genomen, hebben ze gemerkt bij HMM. “Voor ieder onderneming met veertig medewerkers of meer is het verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Vaak is dat iemand uit eigen gelederen. Dat is handig, want goedkoop, en bij de meeste bedrijven denken ze dat het wel los zal lopen. Maar het is aangetoond dat vijftien procent van het personeel tijdens het werk te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie of seksuele intimidatie. Een interne vertrouwenspersoon kan zelf onderdeel van het probleem zijn of de ene collega leuker vinden dan de andere. Dan kun je eigenlijk niet goed functioneren. Een externe vertrouwenspersoon is beter. Voor 175 euro heb je als ondernemer bij ons een abonnement voor een jaar, met rapportages. En er wordt binnen 24 uur op een klacht gereageerd.”

Sales en marketing

Henk Meijer (62) is geboren en getogen in Amsterdam maar woont al vele jaren op Texel. Voor zijn eerdere werk heeft hij over de halve wereld gereisd. “Ik deed sales en marketing en vooral het opzetten van bedrijfsstructuren en organisaties bleek mij goed te liggen. Het bracht mij in Australië, Nieuw-Zeeland, Hongkong, Bangkok, Sint-Petersburg en Dubai, maar op een gegeven moment was ik het reizen zat. In 2010 werd ik directeur van Koopplein en in 2015 ben ik begonnen aan een opleiding tot mediator.”

Werken aan een oplossing

Mediation – Engels voor bemiddeling – kun je het beste omschrijven als het werken aan een oplossing voor partijen die het met elkaar oneens zijn of, in het uiterste geval, van elkaar af willen. Bijvoorbeeld in geval van een echtscheiding of arbeidsconflict. Om met dat eerste te beginnen: het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. “Als je niet meer ‘on speaking terms’ bent, kun je beter een advocaat nemen, maar die werkt maar voor één partij. Een mediator werkt voor beide partijen, die de kosten delen. Na een paar sessies van twee uur ben ik er meestal wel uit en is de zaak na zes tot acht weken achter de rug. In het andere geval duurt het maanden. Als je in een vechtscheiding bij de rechter belandt, ben je aanzienlijk duurder uit. Een ander voordeel van mediation is dat je nog invloed hebt op de uitkomst. Je geeft de zaak niet uit handen.”

Thuis of op kantoor

Henk werkt grofweg boven de lijn Alkmaar-Hoorn. Een vast kantoor kan hij er daardoor niet op na houden. Desgewenst spreekt hij af bij de mensen thuis. “Maar dat doe ik niet als bij een echtscheiding kinderen zijn betrokken. Die luisteren toch mee, boven aan de trap, en dat moet je niet willen, ook al hebben ze vanaf hun twaalfde inspraak over de ouderregeling. Maar ik heb een paar plekken in de regio, waar ik op afroep een vergaderruimte of spreekkamer kan krijgen. Op Texel is dat meestal bij Stayokay in Den Burg.”

Pre-mediation

Hoewel nog maar vier jaar bezig in dit vak, heeft Henk al veel soorten van conflicten aan zich voorbij zien trekken. In intensiteit variërend van twee echtelieden die er allebei wel klaar mee zijn en snel uit elkaar willen, tot twee zakenpartners die elkaar in de haren zijn gevlogen. Dat laatste bracht hem op het pad van pre-mediation. “Als je samen een bedrijf opzet, gaat het altijd over de structuur en de financiën, maar nooit over de ‘zachte kant’. Wat verwachten de partners van elkaar aan inzet? De een is 24/7 voor de zaak beschikbaar en wil af en toe een maandje uitblazen op Ibiza. De ander wil vijf dagen per week werken en in het weekend vrij zijn. Ze kunnen allebei van even grote waarde zijn voor het bedrijf. Maar als je daarover van tevoren niet duidelijk bent, kunnen ergernissen ontstaan en dan kan de zaak uit de hand lopen. Daarom is het belangrijk goed te communiceren. Daar begint alles mee.”

Het is een vak

Mediator is een erkend beroep waarvoor Henk en Sandra verscheidene opleidingen hebben gevolgd. Henk is gespecialiseerd in familiezaken en arbeidsconflicten en beiden zijn opgeleid tot vertrouwenspersoon. HMM is aangesloten bij de Mediation Federatie Nederland en de internationale ADR. “Er zijn maar weinig mediators die dat allebei hebben, maar doordat ik vloeiend Engels spreek kan ik dit werk ook voor buitenlandse bedrijven doen. Regelmatig hebben we intervisies en andere activiteiten om onze PE-punten te halen, zoals advocaten en accountants dat ook moeten doen om hun erkenning te behouden.”

Vrijblijvend contact

Wie overweegt een beroep te doen op een mediator, kan vrijblijvend contact opnemen met HMM. “Dat oriënterende gesprek is altijd gratis. Als we het in gang zetten, begin ik met een telefonische intake. Dat is een gesprek van tien tot vijftien minuten, met elk van de betrokken partijen. Ik vraag dan wat er aan de hand is, vertel dat ik onpartijdig ben en leg het proces uit. Vervolgens breng ik de partijen bij elkaar en laat ik hen een mediation-overeenkomst tekenen, waarin vertrouwelijkheid wordt gegarandeerd en duidelijk staat wat de kosten zullen zijn. Tijdens het proces kan ieder zeggen wat hij of zij wil en heeft elk van de partijen ieder moment het recht om ermee te stoppen. Uiteindelijk leidt dat tot een vaststellingsovereenkomst.”

Henk Meijer Mediator (HMM)
T: 06-12251501
E: info@henkmeijermediator.nl
I: www.henkmeijermediator.nl

Tekst: Henk Cornelissen