Verhalen komen langs digitale weg tot leven
Verhalen komen langs digitale weg tot leven Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Michelle de Vries

Het Waddenfonds en Stift maken AR-routes mogelijk

Advertorials

Videolux gaat zich de komende tijd bezighouden met de ontwikkeling van een gratis app met fiets- en wandelroutes op basis van augmented reality (AR). Het doel is de roemrijke eilandgeschiedenis en de natuur tot leven te laten komen via beelden die deels werkelijkheid en deels digitaal zijn. AR is een techniek die toegevoegde beelden over de echte wereld heenzet.

Dankij financiële ondersteuning van Stift en het Waddenfonds wordt het mogelijk om met behulp van driedimensionale, toegevoegde beelden, historische gebeurtenissen weer tot leven te brengen. Zo kan een figuur uit de oudheid in een AR-route als bijvoorbeeld de Reede van Texel, ter plekke vertellen over de historie van Brakestein en de Wezenputten, waardoor de geschiedenis op een voor ieder toegankelijke manier tot leven wordt gewekt.

Autoloos routes ontdekken

Hoe gaat het straks werken? Als wandelaars of fietsers een zogenaamd ‘belevingspunt’ op een AR-route bereiken, kunnen ze op de smartphone een icoontje aanklikken om bijzondere verhalen, historische anekdotes en eilandmythes te bekijken en beluisteren. De interesse in de verschillende locaties, objecten en gebieden wordt op deze manier versterkt en krijgt op een speelse manier educatieve waarde mee. Gehoopt wordt dat mensen de routes autoloos gaan ontdekken, zodat de druk op het verkeer afneemt.

Wetenswaardigheden

Videolux wil met behulp van deze techniek verleden, heden en toekomst van het eiland met elkaar verbinden en de wetenswaardigheden onder de aandacht van een breed publiek brengen. Honderden Texelaars zetten zich belangeloos in voor veel culturele en/of historische activiteiten. Ze verzorgen onder andere rondleidingen door de natuur, laten oude molens draaien en demonstreren oude ambachten bij musea. Hoe mooi zou het zijn om hun verhalen te gebruiken om jongere generaties te betrekken bij de eilandgeschiedenis. De AR-routes kunnen ook als springplank dienen voor musea en andere bezienswaardigheden op Texel.

Vier routes

Er worden binnen dit project voorlopig vier routes gemaakt: de Reede van Texel, een natuurroute, Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog en een dagje Den Helder. Deze stad heeft namelijk de nodige verborgen schatten die de moeite van het bezoeken waard zijn, maar - door toeristen die voor Texel kiezen - vaak worden genegeerd. Volgens Videolux een gemiste kans, want Den Helder is meer dan het vertrekpunt van de Teso-boot. Onder het motto ‘gluren bij de buren’ wordt vanaf Texel een aantrekkelijk dagje uit naar Den Helder voorgesteld.

Investeerders

Het AR-project, dat naar verwachting in 2023 in de lucht komt, is tot stand gekomen door investeringen van het Waddenfonds, Stift en Videolux. De VVV, Stichting Texels Museum en Stichting ‘40-’45 verlenen medewerking. Inzet was er voorts van Robin Konijn (Helder & Scherp) en Louise van der Sluis (Tekstbureau Texel) die initiatiefnemers ondersteunen bij het indienen van subsidieaanvragen voor maatschappelijk geëngageerde projecten.

John en Gerhard Smit van Videolux met het bestuur van STIFT