Vincent Hoekstra, uitbater van Pollo De Koog
Vincent Hoekstra, uitbater van Pollo De Koog Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

De Wereld van de Ondernemer: kiprestaurant Pollo

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Voor de lekkerste kip van het eiland moet je bij kiprestaurant Pollo in De Koog zijn. Twee jaar geleden opende Pollo zijn deuren maar vanwege de coronacrisis was het restaurant alleen open voor take away. Dit jaar hoopt eigenaar en initiatiefnemer Vincent Hoekstra eindelijk voor lange tijd open te gaan, zodat zo veel mogelijk Texelaars én toeristen kennis kunnen maken met kip zoals kip bedoeld is. 

Volgens een oude reclameslogan is kip het meest veelzijdige stukje vlees. Dat mag dan het geval zijn; kip is volgens Vincet ook het meest misbruikte stukje vlees. “Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze gek zijn op kip met een lekker krokant velletje. Maar zo’n hard velletje betekent meestal dat wat eronder zit nogal droog is. Iedereen die dat lekker vindt nodig ik van harte uit om bij ons een mals en sappig kippetje van de rotisserie te komen eten. En dan weet ik zeker dat je nooit meer anders wilt.”

Andere boeg

Vincent kan het weten, want als ondernemer heef hij al meerdere succesvolle restaurants op het eiland uitgebaat. Met zijn vorige restaurants richtte hij zich voornamelijk op de klassieke Franse keuken, maar met Pollo wilde hij het over een heel andere boeg gooien. “Zeg je Texel, dan zeg je schapen, lammetjes en vis”, gaat Vincent verder. “Maar eigenwijs als ik ben, liep ik al een tijdje rond met het idee van een goed kiprestaurant. Een plek waar je in een leuke ongedwongen sfeer goed bereide kip kunt eten. Niet te veel poeha, een mooie kleine kaart waar kip en verse, zelfgemaakte producten de boventoon voeren.”

Kijkje in de keuken

Toen Vincent zijn plannen voor een kiprestaurant deelde met bevriende chef-kok Bart Vermeulen was deze direct enthousiast. “Vervolgens heb ik samen met Bart een aantal bekende kiprestaurants aan de overkant bezocht om inspiratie op te doen. Zo zijn we onder meer wezen kijken bij Van ’t Spit en Rijssel in Amsterdam en bij Allan & Pim’s in Utrecht. Stuk voor stuk mooie zaken met een goed concept. Dat sterkte ons alleen maar om ons plan voor een goed kiprestaurant op Texel door te zetten.”

Toplocatie

Via een kennis kwam Vincent ter ore dat er een geschikte locatie aan de Dorpsstraat in De Koog per direct beschikbaar was. “Een toplocatie dus we hebben meteen toegehapt. Daarna hebben we een professioneel bureau ingeschakeld om mee te denken over het interieurontwerp. Zij kwam onder meer met het voorstel om de hele zaak te voorzien van gele en groene (petrol) kleuren. Ik moet eerlijk zeggen dat even moest wennen, maar nu ben ik blij dat we voor dit kleurconcept hebben gekozen. Het geeft de zaak een vrolijke en frisse uitstraling. En het is weer eens wat anders dan donkerbruin, wat je zelfs vandaag de dag nog heel veel tegenkomt.”

Rotisserie 

Eén de blikvangers van Pollo is de grote rotisserie die met recht een prominente plek heeft in de open keuken van het restaurant. Tientallen kippen hangen hier aan het spit en worden zo rondom goudbruin gegrild. “Door het ronddraaien gaart de kip langzaam in zijn eigen vet en dat zorgt ervoor dat het vlees lekker mals en sappig blijft. Precies zoals kip hoort te smaken.”

Kleine kaart

In het restaurant wordt gewerkt met goede kippen, afkomstig van De Veluwe. De rotisserie zorgt dat het vlees van de kip in de basis mals is. Ook het kruiden van de kippetjes gebeurt in huis en met de grootste zorg en toewijding. “Alle kruidenmixen die we gebruiken hebben we zelf samengesteld. We werken met een kleine kaart met daarop altijd onze huisgekruide kip. Daarnaast kunnen de toppings variëren. Momenteel hebben we kip piri piri, kip provencaals, kip oosters en mijn persoonlijke favoriet: kip rossini met truffel, truffelhoning en eendenlever. Zó lekker. Daarnaast hebben we allerlei heerlijke kipgerechten zoals een pulled chicken burger of een saté van kippendij. Verder hebben we altijd één vlees- en één visgerecht op de kaart staan en twee vegetarische gerechten die we op verzoek ook volledig vegan kunnen serveren.”

Alles huisgemaakt

“Bij Pollo hebben we één stelregel”, gaat Vincent verder. “Alles is vers en we maken vrijwel alles zélf! Niet alleen onze kruidenmixen, maar ook alle sauzen en we zijn zelfs begonnen met het fermenteren van allerlei groenten en zuurtjes. Van de mayonaise en sambal op je bord, tot de appelmoes en kimchi: alles is huisgemaakt. Alleen de kipkroketjes van eigen recept laten we tegenwoordig maken door een professional elders.”

Voor iedereen

Het is duidelijk dat Vincent trots is op wat hij samen met zijn team heeft neergezet. Hij voelt zich overduidelijk senang met zijn keuze voor dit concept. “Weet je wat het is”, zegt hij. “Pollo is een kiprestaurant zonder kapsones, waar je gastvrij wordt ontvangen en waar je écht goed kunt eten tegen een eerlijke prijs. En dat werkt. We krijgen hier alle rangen en standen over de vloer. Mensen komen hier binnen en weten in eerste instantie vaak niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Maar als ze het eten dan proeven dan zie je in de blik van hun ogen gewoon dat ze verrast zijn. Dat wauw-gevoel, daar doe ik het voor.”

Tekst: Pepijn Dros

Foto: Evalien Weterings

“Bij Pollo krijg je kip zoals kip bedoeld is”