Kwekerij Halsema, een echt familiebedrijf
Kwekerij Halsema, een echt familiebedrijf Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Buitenleven: Tuincentrum Halsema

Advertorials

Tuinieren is populairder dan ooit in Nederland. Of je nu een joekel of een ieniemienie tuin hebt, een goed gevulde of een kleine beurs; bij Tuincentrum Halsema slaag je altijd. Dit kleurrijke familiebedrijf wordt gerund door de broers Hans en Peter Halsema en hun zussen Simone en Mary. Overal waar je kijkt op het terrein en in de kas staan de mooiste bloemen, planten en bomen te wachten op een mooie nieuwe plek ergens in een tuin. Misschien wel de jouwe?

Al sinds de oprichting in de jaren zestig is de firma Halsema gevestigd aan het Gerritslanderdijkje. “Onze ouders zijn hier destijds begonnen met de verkoop van bloemen en planten aan huis”, zegt Hans. “Later hebben Peter en ik bedrijf overgenomen en nog weer later zijn Simone en Mary hier ook komen werken. We zijn een écht familiebedrijf en dat koesteren we ook.”

Kwekerij Halsema

Familiebedrijf Halsema bestaat uit twee delen; een kwekerij en een tuincentrum. “Dat is ideaal”, zegt Hans. “In de wintermaanden hebben we onze handen namelijk vol aan het kweken van Hemerocallis oftewel daglelies. Wij kweken honderden verschillende soorten en daarmee zijn we wereldwijd een van de grootste telers van deze prachtige bloemen. In het tuincentrum hebben we een apart deel waar mensen het hele jaar door terecht kunnen voor daglelies. Deze bloemen zijn enorm in trek, met name bij onze Duitse klanten.”

Tuincentrum Halsema

In het voorjaar en in de zomer is de familie Halsema enorm druk met het tuincentrum. De imposante kas staat vol met de meest kleurige bloemen. Ook buiten kom je ogen tekort, want overal staan bloemen, planten, struiken en bomen prachtig uitgestald. “We hebben inderdaad een vrij groot assortiment met veel variatie”, gaat Hans verder. “Je vindt hier soorten die je bij de meeste tuincentra niet tegenkomt. Ik krijg vaak van mensen, die op zoek zijn naar iets bijzonders, te horen dat ze bij ons wél slagen. Ik vind het ook belangrijk dat we voor ieder budget een mooie selectie hebben. Je kunt bij ons terecht voor kleine rotsplantjes tot sierbomen en alles wat daartussen zit. Je moet echt goed je best doen, wil je bij ons niet slagen.”

Inheemse planten

Op dit moment is een deel van de kas gevuld met zomerbloeiers, zoals Petunia’s en Afrikaantjes. “Dat is grotendeels eigen teelt”, zegt Hans met zichtbare trots. “Elk jaar hebben we een brede selectie zomerbloeiers en we bieden elk jaar nieuwe soorten aan. Op die manier proberen we onze vaste klanten telkens weer te verrassen.” Ook de inheemse planten vliegen dit jaar de winkel uit. Dat heeft onder meer te maken met een leuk initiatief van Nationaal Park Duinen van Texel, genaamd ‘Tuinen van Texel’, waarin ze samen met het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) oproepen om meer inheemse planten op het eiland te gebruiken. “Aan die oproep wordt gehoor gegeven”, zegt Hans. “We hebben daarom zelfs een speciaal hoekje ingericht voor inheemse planten.”

Oog voor kwaliteit

Wie rondloopt over het indrukwekkende terrein van de familie Halsema, voelt de liefde en de passie die de broers en zussen steken in zowel de kwekerij als het tuincentrum. “Wij zijn trots op alles wat we verkopen, omdat we staan voor kwaliteit”, gaat Hans verder. “Alles wat we doen gebeurt met zorg en toewijding. Van de bloemen en planten die we zelf telen, maar we zijn ook selectief in onze keuze voor andere kwekers en groothandels waar we zaken mee doen. Zo hebben we hier allemaal een hekel aan gif en bestrijdingsmiddelen. Die gebruiken we dan ook niet. Als je de natuur zijn werk laat doen, is het ook bijna nooit nodig. Het is vooral belangrijk dat je zorgt voor goede, sterke planten. Daarom hameren we ook zo op kwaliteit.”

Steeds meer groene vingers

Als gezegd is tuinieren enorm populair. Door corona hebben steeds meer mensen hun tuin ‘ontdekt’ als leuke tijdbesteding. Daarnaast is er vanuit de overheid en ook de media steeds meer aandacht voor het belang van groen en soortenrijkdom in tijden van klimaatverandering. “Je merkt echt dat mensen steeds bewuster bezig zijn met hun tuin”, zegt Hans. “Dat is een goede ontwikkeling. Ik zie bovendien ook steeds meer jonge mensen die ons tuincentrum bezoeken en serieus werk maken van hun tuin.”

Eerlijk advies

Jong en oud, Texelaar en toerist; steeds meer mensen weten de weg te vinden naar tuincentrum Halsema. Ze komen voor het gevarieerde assortiment, maar zo veel keuze kan ook keuzestress opleveren. Hans: “Jullie hebben veel te veel, hoor ik klanten wel eens gekscherend roepen. Maar we staan iedereen graag bij met advies over het beplanten van je tuin. Als je bijvoorbeeld wilt weten welke planten het goed doen in de schaduw of juist in de volle zon, kun je ons altijd even aanschieten. Ook is niet elke tuin geschikt voor de aanplant van bepaalde gewassen. In zo’n geval denken we graag mee over alternatieven die wél geschikt zijn. Tot slot heb ik nog een tip. Sommige mensen komen in het voorjaar langs en nemen in één keer alles mee. Je kunt beter wat vaker langskomen en elke keer een paar bloemen of planten meenemen. Op die manier heb je na verloop van tijd een tuin die het hele jaar door aantrekkelijk is.”

Tuincentrum Halsema is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 8.00-18.00 uur en zaterdag van 8.00-17.00 uur. 

Kwekerij Halsema
Gerritslanderdijkje 5 (zijweg van de Pontweg), Den Burg
T: (0222) 312 390
E: info@kwekerij-halsema.nl
I: www.kwekerij-halsema.nl

Tekst: Pepijn Dros 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding