Assistent-bedrijfsleider Ralph van der Star
Assistent-bedrijfsleider Ralph van der Star Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Buitenleven: Welkoop Den Burg

Advertorials

Bij Welkoop gaat alles uit de kast voor het betere buitenleven. De mensen hebben er zin in, merkt assistent-bedrijfsleider Ralph van der Star (foto) van Welkoop Den Burg. Sinds de winkel is vernieuwd, een paar jaar geleden, is de belangstelling er flink toegenomen. “Eerder zaten we hier in een schuur, maar nu is het een echte winkel waar de mensen gezellig rondstruinen. Ze blijven nu ook langer hangen en het leuke daarvan is dat je ook meer met de klanten in gesprek raakt.”

‘Belachelijk druk’ noemt hij het, dezer dagen. “De mensen willen gezelligheid. Het is twee jaar kommer en kwel geweest door de corona. Met een beetje mooi weer gaat iedereen de tuin in en staan wij twee kassa’s te draaien, voor rijen mensen met volle winkelwagens. Tijdens de lockdowns mochten wij openblijven; omdat we dierenvoer verkopen werden we aangemerkt als essentiële winkel. Daardoor kregen we veel nieuwe mensen binnen en die merkten dat hier veel expertise rondloopt”, legt Ralph uit.

Barbecueën naar hoger niveau

“Dat de mensen twee jaar niet of nauwelijks met vakantie hebben kunnen gaan, heeft zeker een effect gehad. Velen zijn hun comfort gaan zoeken in de eigen tuin en daardoor is het barbecueën bijvoorbeeld naar een hoger niveau getild. Natuurlijk hebben we nog altijd de klassieke Webers, maar bij ons is de Kamado de laatste tijd razend populair geworden. Het is een keramische, eivormige barbecue, waarop je veel meer kunt doen dan vlees roosteren. Dat beginnen mensen steeds meer te ontdekken. Het begint met het roken van een stukje zalm en uiteindelijk nemen ze ook rustig de tijd om een stuk buikspek vijf of zes uur te laten garen. De Kamado is vooral onder de Texelaars erg in trek. Het begon bij de koks van de strandpaviljoens, maar steeds meer particulieren weten ons er ook voor te vinden. Je merkt dat de mensen er steeds meer in thuis raken en ze komen er ook enthousiast over vertellen, waarbij ze ook nog foto’s laten zien. Erg leuk”, zegt Ralph geamuseerd. “Het buiten koken gaat tegenwoordig het hele jaar door. Ook in de winter verkopen we barbecues.”

Vuurkorven en tuinhaarden

Ook de Cobb is heel erg in trek, vervolgt hij. “Een compacte barbecue, rond van vorm, en erg handig om mee op reis te nemen. Ook is hij gemakkelijk aan te steken met blokjes kokosvezel. Binnen vier minuten is hij warm en kun je je gang gaan”, vertelt Ralph. Daarbij horen nog allerlei attributen, zoals een wok, een grillplaat, een pizzasteen en rookhout; dat laatste in verschillende soorten. En laat ons ook de vuurkorven en tuinhaarden niet vergeten. Behalve warmte en sfeer bieden zij ook mogelijkheden voor wie culinaire plannen heeft. Daarbij komen de gietijzeren artikelen van Windmill goed van pas, variërend van pannen tot hamburgerklemmen en wafelijzers. “Je kunt ze zo in de kolen van de vuurkorf leggen en op die manier kun je dus ook buiten koken”, legt Ralph uit. De tuinhaard van Bonobo is klein en gemakkelijk te hanteren en dus ook eenvoudig te verplaatsen. “Gezellig voor op de patio”, zegt Ralph. Wat ook aan de sfeer bijdraagt, is verlichting op zonne-energie. Lichtjes voor op de tafel of lampen op stekertjes die je in de grond kunt zetten; Welkoop heeft het in huis.

Tuinmeubelen en parasols

Van de immense, dure tuinmeubelen heeft Welkoop afscheid genomen, vanuit het gevoel dat een mooi ameublement voor buiten voor iedereen betaalbaar moet zijn. “We hebben mooie picknicktafels en banken van hout. Drie- en vierzitsbanken heb je bij ons al voor bedragen tussen vier- en vijfhonderd euro en met een paar stoelen erbij kun je voor zevenhonderd euro klaar zijn. Dat hoeft bij ons geen duizenden euro’s te kosten. Het is een bewuste keuze geweest. Mensen willen, meer dan voorheen, gezellig buiten zitten en genieten van de buitenlucht. Het is een trend waarop Welkoop bewust heeft ingezet”, vertelt Ralph.

Vijvers

Voor wie een vijver wil biedt Welkoop Den Burg genoeg mogelijkheden en er is in de persoon van Ralph ook veel deskundigheid in huis. “Ik heb zelf een vijver aangelegd, met beekjes en een waterval, dus kan ik goed uitleggen wat er mogelijk is. We hebben ook allerlei accessoires, zoals pompen met drukfilters om het water schoon te houden, schoonmaakmiddelen en fonteintjes. Vissen hebben we hier niet; daarvoor moet je aan nogal wat regels voldoen en daarop zijn we niet ingericht.”

Zwembad

Een zwembad in de tuin, dat zien we steeds meer en daar heeft Welkoop ook het een en ander voor te koop. Zowel opblaasbaden als ‘frame pools’, tot een grootte van zes bij vier meter, met accessoires als zwemtrapjes, afdekzeilen, granulaat, chloor, schepnetten om bladeren eruit te vissen, speelattributen en onderhoudsmateriaal. Op het onderhoud willen gegadigden zich nogal eens verkijken, zegt Ralph. “Het is bijvoorbeeld belangrijk het chloorgehalte goed in de gaten te houden. Er komt wel wat bij kijken, maar we hebben de kennis in huis om dat goed uit te leggen en als je het dan doorhebt, is het niet moeilijk meer.”

Planten zetten

Verder is het nu de tijd om planten te gaan zetten. Daarvoor is Gerrit Arnout, die de tuinafdeling leidt, een zeer deskundige collega, vertelt Ralph. Ook in deze sector is de laatste jaren een zekere ontwikkeling gaande, waaraan de coronapandemie niet vreemd is. Steeds meer mensen zijn aan een moestuin begonnen, weet hij. “Je gaat dan toch een beetje meer thuis aan de gang en dan blijkt het ook nog een leuke hobby te zijn. We hebben er alles voor: potgrond, kweekbakken, zaden, plantjes, pootaardappelen en plantuien. We hebben ook allerlei gereedschap en machines en als je een verticuteermachine nodig hebt, kun je die bij ons huren. Daar zit een sterk stijgende lijn in. En er is steeds meer vraag naar vaste planten en fruitbomen. Ook daarin vind je bij ons een ruime keus.”

Welkoop Den Burg
Waalderstraat 53, Den Burg
T: (0222) 321551
I: www.welkoop.nl

Tekst: Henk Cornelissen

Aardbeienplanten en fruitboompjes
Er zijn allerlei tuinmachines verkrijgbaar
Kleurige viooltjes